Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Dívka a její ledový drak. George R. R. Martin pracuje na animovaném filmu

Kultura

  18:00
LOS ANGELES - Autor Hry o trůny nově spolupracuje se studiem Warner Bros. na animované adaptaci své povídky Ledový drak (1980). Martinovo neustálé upisování se novým projektům ve fanoušcích vzbuzuje oprávněné obavy o dokončení knižní ságy Hry o trůny, ve které stále zbývají dva díly - Vichry zimy a Sen o jaru.

Autor ságy Ledu a ohně, která slouží jako předloha seriálu Hra o trůny George R. R. Martin. foto: HBO

Dívka Adara se narodila během nejhorší zimy, která kdy kraj postihla. Její matka zemřela při porodu. Adara, dítě chladu, si ráda hrála ve sněhu, zatímco ostatní vesničané se klepali u svých krbů Jako jediná se dokázala spřátelit s myslickým ledovým drakem, kterého se ostatní bojí. Když je dívce sedm, tak do země přijdou nepřátelská vojska. Ledový drak a jeho neohrožená jezdkyně se musí postavit drakům léta. Takový je příběh povídky Ledový drak, kterou George R. R. Martin napsal ještě před tím, než vůbec začal pracovat na námětu Hry o Trůny (první knihu začal psát údajně v roce 1991).

Řada styčných bodů (draci, dlouhá zima) přiměla fanoušky myslet si, že se děj Ledního draka také odehrává ve světě Západozemí, stejně jako Hra o Trůny. Domněnky ale vyvrátil sám spisovatel.

Výkonným producentem snímku bude Vince Gerardis, Martinův manažer. Na snímek budou za Warner Bros. dohlížet Allison Abatteová (Mrtvá nevěsta Tima Burtona, Železný obr) a Christopher Leahy (Madagaskar, Pan Včelka).

Autor ságy Ledu a ohně, která slouží jako předloha seriálu Hra o trůny George...
Sedmá řada seriálu Hra o trůny: královna Daenerys Targaryen (uprostřed, Emilia...

Ačkoliv se mají fanoušci  spisovatele rozhodně na co těšit, zpráva rozhodně nepotěšila čtenáře knižní série Hra o trůny. Už tak vytížený George R. R. Martin se upsal dalšímu projektu, který ho bude zdržovat od psaní. Do konce knižní ságy podle slov autora zbývají ještě dvě knihy. Sám Martin při svých 69 letech již není nejmladší a vzhledem k tomu, že poslední pátý díl vydal již v roce 2011 (a nový díl Větry zimy, který má rozepsaný, je stále v nedohlednu. Ačkoliv měl podle původních zpráv vyjít už letos, tak Martin zprávu popřel), jsou zde oprávněné obavy fanoušků, že ságu nikdy nedopíše.

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...