Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Do Česka přijede violoncellista Maisky. Vystoupí v Olomouci a v Praze

Kultura

  17:03
Ozdobou letošního ročníku festivalu Dvořákova Olomouc se stane jeden z nejvýznamnějších světových violoncellistů Mischa Maisky. V jeho podání zazní v olomoucké Redutě Dvořákův Violoncellový koncert h moll, se kterým se následně lotyšský virtuos představí také na festivalu Pražské jaro.

Mischa Maisky foto: Hideki Shiozawa

V Olomouci vystoupí Maisky 20. května v Redutě, spolu s Jeongahem Kimem (housle) a Moravskou filharmonií Olomouc, kterou bude dirigovat Petr Vronský. Na programu bude kromě Dvořáka také Bedřich Smetana a Johaness Brahms. V rámci Pražského jara zahraje slavný violoncellista o den později ve Smetanově síni Obecního domu, kde ho opět doprovodí olomoucká filharmonie.

"Je to jeden z největších talentů mladé generace violoncellistů. Jeho hra kombinuje poezii a nádhernou křehkost s velkým temperamentem a znamenitou technikou", řekl kdysi o svém žákovi, Mischovi Maiskym, jeden z nejvýznamnějších violoncellistů 20. století Mstislav Rostropovič. Maisky již 25 let exkluzivně spolupracuje s jedničkou mezi nahrávacími labely, společností Deutsche Grammophon, jeho diskografie zahrnuje na 30 titulů. Spolupracoval s Vídeňskou a Berlínskou filharmonií, London Symphony Orchestra, Izraelskou filharmonií, Orchestre de Paris ad. Hrál pod taktovkou Leonarda Bernsteina, Charlese Dutoit, Valery Gergieva, Lorina Maazela, Zubina Mehty, Riccarda Mutiho, Jamese Levina, Vladimira Ashkenazyho, Giuseppe Sinopoliho a Daniela Barenboima.

Dvořákova Olomouc připomene 110. výročí úmrtí skladatele

"Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc je zasvěcen jménu a dílu Antonína Dvořáka. Na každém ročníku zazní jeho skladby a skladby dalších českých skladatelů. Letos jsme připravili osm projektů, nejde přitom jen o koncerty. Top koncert se odehraje 20. května, kdy se po osmi letech opět představí v Olomouci jeden z nejslavnějších světových violoncellistů Mischa Maisky," řekl ředitel Moravské filharmonie Vladislav Kvapil.

Festival začíná tradičně 1. května. Datem si připomíná den úmrtí skladatele Antonína Dvořáka, od jehož smrti letos uplyne 110 let. Hudební přehlídku otevře v chrámu svatého Mořice Glagolská mše dvou skladatelů - Josefa Bohuslava Foerstera a známá Janáčkova Glagolská mše, kterou skladatel věnoval olomouckému arcibiskupovi Leopoldu Prečanovi. "Jsou to dvě zcela odlišná podání, mše jsme se rozhodli uvést obě. Na projekt jsme dostali i grant ministerstva kultury," podotkl ředitel filharmonie.

Jeden z koncertů Dvořákovy Olomouce budou moci lidé navštívit také v prostorách Klášterního Hradiska, kde vystoupí soubor Collegium Marianum spolu s loutkovým divadlem Buchty a loutky. Do Olomouce přivezou antický příběh v podobě barokní loutkové opery o třech dějstvích. Slavnostní sál Klášterního Hradiska se v polovině května stane také místem pro komponovaný pořad o Zdeňku Fibichovi, kdy bude hudba prokládána četbou ze skladatelovy korespondence.

Festival Dvořákova Olomouc navazuje na původní Olomoucké hudební jaro, které bylo založeno v roce 1958 a patří k nejstarším hudebním festivalům vážné hudby. Zasvěcení festivalu Antonínu Dvořákovi vysvětluje vedení filharmonie zejména blízkým vztahem skladatele k Olomouci, kde úzce spolupracoval s pěveckým spolkem Žerotín.

Autoři: ,