Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Do Hradiště za Kaurismäkim, Makhmalbafem i Wellesem. Na co láká Letní filmová škola?

Kultura

  16:00
Letošní už 41. ročník Letní filmové školy, která se koná od 24. července do 1. srpna v Uherském Hradišti, nabízí jako hlavní tématickou sekci Fokus zaměřený na Finsko. Hlavním hostem k němu bude režisér Mika Kaurismäki, který osobně představí nejen svoje filmy. K dalším zajímavým hostům bude patřit legenda íránské kinematografie Mohsen Makhmalbaf nebo britský režisér Peter Strickland. V restrospektivě bude představeno dílo velikána Orsona Wellese.

Z filmu Dáma ze Šanghaje Orsona Wellese. foto: Reprofoto

Mika Kaurismäki, který je společně s bratrem Akim pro českého diváka asi nejznámějším představitelem finského filmu, uvede na LFŠ jak své rané filmy z 80. let, tak pozdější hrané snímky a dokumenty natočené v jeho druhém domově, Brazílii. Na rozdíl od tvorby jeho bratra jsou filmy Miky Kaurismäkiho rozkročené mezi různými žánry, styly a zeměmi. Zatímco v počátcích své kariéry svými snímky jako Lhář či Vyvrhelové definoval Mika Kaurismäki novodobý finský film, v jejím dalším průběhu se přesunul do Brazílie, kde se věnoval hlavně dokumentům (např. Rytmy Brazílie). Cílem Fokusu na letošní Letní filmové škole je představit více z finské kinematografie, proto budou k vidění také tamní němé filmy, finské variace na tradiční hollywoodské žánry (melodrama, muzikál, sci-fi), retrospektiva režisérské ikony Mikko Niskanena, filmy mapující Finsko ve válce i současná tvorba.

Z filmu Arvottomat Miky Kaurismakiho.

Dalším zajímavým hostem LFŠ bude letos jedna z klíčových postav tzv. íránského filmového zázraku, režisér Mohsen Makhmalbaf. Promítat se bude jeden z jeho prvních snímků Cyklista, i jeho zatím poslední film Prezident, zároveň Makhmalbaf v rámci své Lekce filmu představí v širším kontextu vývoj íránské kinematografie s jejími autorskými i politickými specifiky. Lekci filmu dá divákům v rámci odborného programu také německý režisér Christoph Hochhäusler, který přiblíží jak svoji současnou filmovou tvorbu, tak bohatou publicistickou činnost, a také historii Berlínské školy. Do Uherského Hradiště míří také britský režisér Peter Strickland, u nás známý zejména svým posledním filmem – eroticky laděným thrillerem Pestrobarvec petrklíčový.

Welles a Hitchcock, známí i neznámí

Programová nabídka zahrnuje jako vždy několik retrospektiv a sekcí zaměřených na jednotlivé tvůrce. Letos to bude také Orson Welles, který bude představen jako režisér i herec. Z filmů, za kterými stál jako režisér, budou promítnuty jak známější opusy jako Občan Kane, Proces, Skvělí Ambersonové, Cizinec, Dáma ze Šanghaje nebo Dotek zla, tak méně známá a hůře dostupná díla F jako falzifikát, Macbeth nebo Pan Arkadin. Z filmů, ve kterých se Welles objevil jako herec, budou k vidění například Jana Eyerová, Třetí muž, Nutkání a další. V rámci retrospektivy bude na programu také biografický film Já a Orson Welles, který v roce 2009 natočil podle románu Roberta Kaplowa režisér Richard Linklater. Film se odehrává v do New Yorku roku 1937, kdy teprve dvaadvacetiletý Welles režíruje na jevišti nově otevřeného broadwayského divadla Mercury moderní verzi Shakespearova Julia Caesara, která vešla do dějin svým protifašistickým zaměřením. V hlavní roli se objeví britský herec Christian McKay.

Íránský režisér Mohsen Makhmalbaf
Mika Kaurismaki.

V sekci Film a živá hudba se letos představí staré restaurované filmy mistra hororu Alfreda Hitchcocka, a to jak známější tituly jako Příšerný host, Její zpověď nebo Světový šampion, tak i spíše opomíjené Rozmary bohaté ženy, Farmářova žena či Žena se špatnou pověstí. V rámci širší sekce Visegrádský horizont budou uvedeny některé východoevropské novinky, například maďarský neowestern Přelud nebo polský film Tělo Malgorzaty Szumowské, který si z letošního Berlinale odnesl cenu za režii. K připomenutí oslav 70 let od konce 2. světové války budou uvedeny filmy českých tvůrců, kteří byli nuceni utéct před nacisty do exilu ve Velké Británii - Jiřího Weisse, Karla Lamače, spolu s kameramany Ottou Hellerem a Ottou Kantůrkem.

Sekce WTF ohledá nespolehlivou naraci

Novinkou letošního ročníku bude sekce WTF, která má v souladu s edukační funkcí LFŠ za cíl představit návštěvníkům specifická témata z oblasti filmové teorie. Letos to bude „nespolehlivá filmová narace“, která se v kinematografii objevuje už od éry němého filmu, a to v různých podobách a s různým cílem. Jde jak o filmy, které nabízejí divákům v průběhu děje více výkladů, tak o filmy, které si pohrávají s s diváckou důvěrou ve vypravěče nebo nabízení překvapivou pointu. V sekci budou s odborným výkladem uvedeny filmy z devadesátých let jako Obvyklí podezřelí Bryana Singera, Shyamalanův Šestý smysl nebo Klub rváčů od mistra nespolehlivého vyprávění Davida Finchera. 

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...