Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Do kin přichází slovensko-český film V tichu s Judit Bardos

Kultura

  17:00
V Městské knihovně v Praze má dnes večer premiéru slovensko-český film režiséra Zdeňka Jiráského nazvaný V tichu. Originální příběh na pomezí hraného a dokumentárního filmu je inspirován osudy židovských hudebníků za druhé světové války. Téma holokaustu přitom zpracovává nekonvenční filmovou řečí, s důrazem na výtvarnou stylizaci, hudební a zvukovou složku.

V tichu - film Zdeňka Jiráského o osudech slovenských hudebníků za holocaustu foto: Artcam

Premiéra se koná v rámci putovní přehlídky současné slovenské kinematografie, která do kin přivede ještě snímky Felvidék - Horná zem režisérky Vladislavy Plančíkové, Děti režiséra Jaro Vojtka a kolekci krátkých filmů.

Více o přehlídce Současný slovenský film čtěte zde:

Jiráský, jehož Poupata před dvěma lety překonala ostatní české tituly v cestě k prestižnímu ocenění Český lev, dostal od slovenské produkce prostor natočit film, ve kterém ukazuje cestu několika umělců z jejich klidných, předválečných tvořivých životů až k bezprecedentnímu utrpení, do kterého byli nedobrovolně uvrženi. V jedné z hlavních rolí se představuje Judit Bárdos, která zazářila ve filmu Fair Play.

Judit Bardos ve filmu V tichu Zdeňka Jiráského.

Už v polovině 30. let byla v Mnichově vydána publikace Judentum und Musik obsahující soupis židovských a neárijských hudebníků, kteří měli být z rasových důvodů odstraněni z hudebního života. Hrdiny snímku jsou baletka Alice Flachová, pianista a dirigent Karol Elbert, skladatel, dirigent, klavírista a hudební ředitel drážďanské činohry Arthur Chitz, klavíristka Edith Krausová a vokální skupina Comedian Harmonists. Film V tichu byl uveden na karlovarském festivalu i v korejském Pusanu. Dialogy v něm nezazní - postavy k divákům promlouvají svým vnitřním monologem.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!