Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Do Prahy míří PJ Harvey i José Gonzáles

Kultura

  12:31
PRAHA - K nové oznámeným koncertům, které se uskuteční po smršti letních festivalů, přibyla nová jména. Už 13. října vystoupí ve Fóru Karlín britská hudební ikona PJ Harvey, 27. ledna příštího roku zahraje na tomtéž místě švédský písničkář José Gonzáles.

José Gonzáles na Colours of Ostrava 2015. foto: Matyáš Theuer, Colours of Ostrava

PJ Harvey se do Prahy vrací po pěti letech. Tentokrát přiveze představit své letošní album The Hope Six Demolition Project. Recenze na album i jeho dosavadní pódiovou prezentaci jsou nadprůměrné a potvrzují, že PJ Harvey i její ansábl (mezi jinými hudebníci James Johnston, Alain Johannes i zpěvaččini dlouholetí kolegové John Parish a Mick Harvey) jsou ve skvělé formě.

Polly Jean Harvey se narodila v roce 1969 v anglickém Bridportu a vyrostla na ovčí farmě v Yeovil. Už jako dítě se naučila hrát na kytaru a saxofon, v roce 1991 pak založila spolu s bubeníkem Robertem Ellisem a baskytaristou Stevem Vaughanem trio nazvané jednoduše PJ Harvey; už jejich debut Dry zabodoval v britské Top 10 a sklidil velký úspěch v USA. Po rozpadu tria se PJ Harvey v roce 1995 prosazuje sólově albem To Bring You My Love. O tři roky později následuje Is This Desire?, v roce 2000 pak Stories From The City, Stories From The Sea. Deska Uh Huh Her následovala v roce 2004, o tři roky později pakWhite Chalk, první její nahrávka založená na hře na klavír.

PJ Harvey na festivalu Pohoda, Trenčín 7. července 2016

PJ Harvey je držitelkou Mercury Prize, sedmi nominací na BRIT Awards a pěti nominaci na Grammy. Časopis Rolling Stone ji v roce 1992 jmenoval nejlepším novým umělcem a nejlepší písničkářkou, v roce 1995 umělcem roku a dvě z jejích alb zařadil na žebříček nejlepších desek všech dob.
Vstupenky: 1250 – 1400 Kč

José Gonzáles
Švédský písničkář José González vystoupil v Česku na již několikrát, naposledy loni na festivalu Colours of Ostrava, kde představil své poslední sólové album Vestiges & Claws. Ve Fóru Karlín se představí v lednu příštího roku s doprovodnou kapelou The String Theory.

Švéd s argentinskými kořeny okouzlil poprvé své posluchače elegantním, ztlumeným, folkově popovým albem Veneer z roku 2005, kterého se prodalo jen v Británii 430 000 kusů. O dva roky později vydal album In Our Nature, na kterém jsou znatelné vlivy argentinský folklóru, folková tradice šedesátých let v USA i britského pastorální folk popu stejného období. Dále vydal dvě alba se skupinou Junip, svým elektroničtějším popovým projektem, a podnikl turné s Berlin/Göteborg String Theory orchestra (v roce 2011), kdy představil 11 předělávek svých písní, se Sidi Tourém a s kapelou pouštního blues Tinariwen (obojí v roce 2012). V roce 2013 ho oslovil Hollywood a Ben Stiller požádal Josého o práci s Theodorem Shapiro na hudbě k filmu jeho verzi filmu‘The Secret Life of Walter Mitty’ a aktuálně José přispěl písní ‘This is How We Walk On the Moon’ na charitativní projekt Red Hot k poctě Arthura Russella.
Vstupenky: 839 – 1582 Kč

Autor:

Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!
Svatý grál na suchou kůží na nohou. Přečtěte si, co vám pomůže!

30 uživatelů eMimina mělo možnost otestovat krém na nohy od Manufaktury z kolekce Louka. Pomohl vám na suchou a hrubou pokožku chodidel? Přečtěte...