Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Do Prahy přijede polský režisér Majewski, podpoří Ceny Andreje Stankoviče

Kultura

  12:00
PRAHA - Do Prahy přijede 28. června polský filmový a divadelní režisér a literát Lech Majewski. Zúčastní se předávání Cen Andreje Stankoviče a festivalu Prague Spring Film Award. Zatím se konal jen jednou v roce 2019, letos jej pořadatelé koncipují jako nesoutěžní přehlídku. Uvede mimo jiné polský film Aucajdr, který do výběru přehlídky doporučil Majewski.

Polský režisér Lech Majewski. foto: WIKIMEDIA COMMONS

Prague Spring Film Award vznikl proto, aby se zaměřil na díla, která stojí mimo zájem mainstreamové kritiky a distribuce. Hlavním důvodem pro jeho vznik byl zájem pořadatelů o rozšíření tradice udílení Cen Andreje Stankoviče právě na mimořádné zahraniční audiovizuální počiny, které nestojí v centru pozornosti nejširší veřejnosti.

Cena Andreje Stankoviče se udílí dvě desítky let a navazuje na tradici Cen samozvanců, které po tři roky uděloval básník a kritik Stankovič mimořádnému, avšak mainstreamovými filmovými médii většinou přehlíženému tvůrčímu počinu v kinematografii. 

Cenu od něho získali režiséři Jan Němec, Radim Špaček a Karel Vachek. Po Stankovičově úmrtí v červenci 2001 se na podzim roku 2002 skupina Samozvanců rozhodla „na protest proti všeobecné bulvarizaci českého kulturního prostředí“ v tradici Stankovičových cen pokračovat. S organizátory udílení cen jsou pořadatelé nového festivalu v kontaktu, ale nespolupracují spolu.

Prague Spring Film Award byl po roce přísných epidemických opatření obnoven prozatím jako nesoutěžní. Ve výběru filmů Českou republiku a Slovensko zastupují právě vítězové Ceny Andreje Stankoviče za rok 2020. Nedávno zesnulý český režisér Karel Vachek se svým posledním filmem Komunismus a síť převzatým do výběru Prague Spring Film Award vstupuje do kontextu s dalšími snímky z Polska, Maďarska, Běloruska, Německa, z USA a dalších destinací, uvedl Fišer.

Lech Majewski, režisér, scenárista, producent, básník, skladatel a výtvarník, patří k nejoriginálnějším polským umělcům současnosti. Pro jeho filmy je typická vizuální stránka, propracovaná výtvarná a symbolická stylizace scén, které často snímá statická kamera. Česko v minulosti navštívil opakovaně, byl hostem Febiofestu i Letní filmové školy v Uherském Hradišti.

Majewski se narodil v roce 1953 v Katovicích. Studoval v Lodži - nejprve výtvarné umění a potom režii. Publikuje básnická a prozaická díla. Zájem vzbudil v roce 1981 prvním románem Kasztanaja, který byl předlohou ke scénáři jeho filmu Let divoké husy. Natočil ho o sedm let později v Americe.

Celovečerní debut Rytíř z roku 1980 otevřel Majewskému dveře na Západ. O rok později emigroval a tvořil v USA, kde ve spolupráci se Studiem Davida Lynche natočil Evangelium podle Harryho - symbolické podobenství o moderní civilizaci a reflexi USA z pozice emigranta. Oceňovaným snímkem je i experimentální černobílá sonda do života „prokletého básníka“ Wojaczek z roku 1999, inspirovaná skandálním životem Rafala Wojaczka a okamžiky před jeho tragickou smrtí.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...