Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Do soutěže Magnesia Litera se přihlásilo rekordních 349 knih

Kultura

  6:00
O 24 přihlášek více než loni dostali pořadatelé knižních cen Magnesia Litera po vyhlášení dvanáctého ročníku soutěže. Nejpočetněji je opět zastoupena kategorie Litera za prózu se 73 tituly. Do března budou odborné poroty přihlášené knihy posuzovat a vyberou nominované, vítězové budou oznámeni 8. dubna.

Na Nové scéně Národního divadla v Praze se už podvanácté vyhlašovaly nejsledovanější české knižní ceny. foto: MAFRA - Dan Materna

Velký počet přihlášek je také v kategorii knih pro děti, celkem 66 titulů. Mezi překlady bude soutěžit 63 knížek, 59 titulů bylo přihlášeno v kategorii poezie, 49 titulů aspiruje na cenu v kategorii literatura faktu a 39 na cenu za nakladatelský čin. Literu pro objev roku může získat některý z 29 autorů.

Vítězství v soutěži pomůže i prodeji

Knižní ceny mají pomáhat kvalitním českým i překladovým knihám, aby získaly co nejvíce čtenářů. Podle pořadatelů ceny se to daří, loňský vítězný román Rybí krev od Jiřího Hájíčka po vyhlášení výsledků soutěže zaznamenal zvýšený prodej. "Z původních 6683 prodaných výtisků od vydání knihy v březnu 2012 do února 2013 se díky zisku hlavní ceny Kniha roku prodeje téměř zdvojnásobily a do konce roku 2013 se prodalo téměř 12.000 výtisků," uvedl Pavel Mandys z pořádajícího sdružení Litera. Pokud počet prodaných výtisků překročí 10.000 kusů, hovoří tuzemští nakladatelé již o bestselleru.

ČTĚTE TAKÉ

Dobře se podle něj prodával také velkoryse vypravený komiks Velké dobrodružství Pepíka Střechy od Pavla Čecha, který zvítězil mezi knihami pro děti a jehož se prodalo přes 4000 výtisků. Další čísla dokládající případný úspěch knih po ocenění v soutěži ale pořadatelé nesdělili s odkazem na to, že si to nepřejí jejich nakladatelé.

Hlasovat v soutěži mohou i čtenáři, buď prostřednictvím pohlednic, které najdou v knihkupectvích, knihovnách, školách či kavárnách, nebo elektronicky na www.magnesia-litera.cz.

Autor: