Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Dodávka pomalovaná umělcem Banksym se vydražila za sedm milionů korun

Kultura

  9:00
LOS ANGELES - Dodávka americké speciální jednotky SWAT, kterou pomaloval pouliční umělec Banksy, se vydražila v aukčním domě Bonhams za více než 218 tisíc liber (přes sedm milionů korun), informuje BBC.

Posprejovaná dodávky od Banksyho. foto: Aukční dům Bonhams

Dílo vytvořené v roce 2006 znázorňuje skupinku ozbrojených policistů. Na jedné straně se je chystá vylekat malý chlapec, který stojí za nimi a v rukách má nafouklý sáček. Na druhé straně je Dorothy z Čaroděje ze země Oz.

Tento objekt nebyl k vidění až do uvedení v aukčním domě Bonhams. Odhadovaná prodejní cena byla mezi 200 – 300 tisíci liber, nakonec se dílo vydražilo za 218, 500 liber (přes sedm milionů korun).

Podle licitátorů jde o jeden z Banksyho nejdůležitějších a nejpoutavějších kousků.

„Dodávka byla představena poprvé a zcela ojediněle v industriálním skladu v centru Los Angeles,“ uvedl mluvčí aukčního domu Bonhams.

Doplnil, že Banksy při tvorbě používal techniku šablony. „Jeho typická technika vznikla díky incidentu, kdy se schovával před policií pod autem s odpadky. Všiml si tam nadepsaného seriového čísla pomocí šablony.“

„Právě šablona mu umožňuje vytvořit i ty nejsložitější grafiti velmi rychle, aby mohl opět prchnout do noci,“ dodal mluvčí.

Autor:

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...