Čtvrtek 18. dubna 2024, svátek má Valérie
130 let

Lidovky.cz

Don Quijote možná rozbořil i historický klášter. Režisér Gilliam nařčení odmítá

Kultura

  9:44
Britský režisér Terry Gilliam (Monthy Python, Hnus a strach v Las Vegas) odmítá nařčení portugalské televize z toho, že by jeho štáb jakkoliv poškodil historický klášter ve městě Tomar. Portugalské úřady celou věc prošetřují.

Kristův klášter ve městě Tomar. Portugalsko. foto: Wikimedia Commons

Convento de Cristo en Tomar (Kristův klášter v Tomaru) je církevní památka z dvanáctého století nacházející se v centrálním Portugalsku. Dříve sloužil jako základna Templářům, dnes je zapsán na seznamu světového dědictví Unesco. Právě v těchto kulisách se rozhodl Terry Gilliam natočit dlouho připravovaný a neustále odkládaný film Muž, který zabil Dona Quijota (The Man Who Killed Don Quijote). Portugalská televize RTP nařkla štáb z poškození objektu. Podle RTP natáčení zanechalo rozbité zdivo, zničené tašky na střechách a vyvrácené stromy. Portugalské úřady začaly celou věc prošetřovat.

Britský režisérský klasik Terry Gilliam.
Režisér Terry Gilliam

Je opera umění pro mrtvoly? Terry Gilliam už si to nemyslí

Terry Gilliam ale veškerá nařčení odmítá. „Jde o ignorantské nesmysly. Lidé by si měli srovnat fakta, než začnou výt,“ ostře se ohradil režisér. „Myslím si, že Kristův klášter je jedna z nejvelkolepějších budov, které jsem kdy viděl. Vše, co jsme dělali, jsme uzpůsobili tam, abychom budovu ani v nejmenším nepoškodili. Stromy jsme neposekali, zdivo nezničili,“ dodává Gilliam.

Muž, který zabil Dona Quijota je snímek, který Gilliam připravoval dlouhých sedmnáct let a neustále ho odkládal. Hlavní roli Dona Quijota hraje velšský herec Johnatan Pryce (Hra o trůny, Brazil).

Kristův klášter ve městě Tomar. Portugalsko.

Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?
Pylová sezóna: Jak poznat alergii u svých dětí?

Alergie je nepřiměřená reakce imunitního systému na běžné, obecně neškodné látky v okolním prostředí. Taková látka, která vyvolává alergickou...