Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Doslovně krásná literatura. Podívejte se na nejkrásnější české knihy minulého roku

Kultura

  15:00
Ve středu proběhlo v letohrádku Hvězda slavnostní vyhlášení cen 52. ročníku soutěže Nejkrásnější české knihy roku 2016, kterou každoročně pořádá Ministerstvo kultury ČR a Památník národního písemnictví. Letos poprvé o cenách rozhodla mezinárodní porota.

Proměna. Vítěz ceny svazu polygrafických podnikatelů. foto: Nejkrásnější kniha 2016

Kniha ti sluší. Literatura je společníkem do všech životních situací

Již na začátku února porota rozhodla o letošních vítězích soutěže v sedmi kategoriích. Vybírala z 250 přihlášených titulů. Nejkrásnější knihou v kategorii odborné literatury se stal TABOOK BEDEKR nakladatelství Baobab. Ve vysoké konkurenci mezi krásnou literaturou se nelépe umístil Letec Otto Hanzlíček vydaný nakladatelstvím Labyrint. Nejkrásnější knihou pro děti a mládež se stala Hafanova dobrodružství z dílny Kudlapress. Vysoká škola uměleckoprůmyslová v Praze zabodovala mezi učebnicemi a didaktickými pomůckami svým Manuálem japonského laku. Nakladatelství Arbor vitae societas uspělo v kategorii knih o výtvarném umění s publikací StArt. Sport jako symbol ve výtvarném umění. Nejkrásnějším katalogem se stal titul RGB3D vydaný Galerií Zdeněk Sklenář. Prestižní výběr uzavírá autorská kniha Jindřicha Štreita Kde domov můj z nakladatelství wo-men. Ministerstvo kultury ČR honorovalo každou z výše uvedených knih částkou 50 000 Kč.

Současně bude až do 28. května bude v letohrádku Hvězda otevřena výstava Nejkrásnějších českých knih roku 2016 doplněná výběrem Nejkrásnějších knih světa 2015. Autory grafického designu výstavy stejně jako katalogu letošního ročníku soutěže jsou Štěpán Marko a Jaromír Skácel. Otevřeno je denně kromě pondělí od 10 do 18 hodin.

Zobrazit celou fotogalerii

Prohlédněte si pohodlně všechny fotografie

Autor: