Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Kultura

Dostane spisovatel peníze i za použitou knihu? Britové zkoušejí revoluci v antikvariátech

Použité knihy foto: Pixabay.com

LONDÝN - Fondový program AuthorSHARE umožní spisovatelům získávat autorské poplatky i za prodej jejich knih z druhé ruky. Tvůrci nyní hledají jiné antikvariáty, jenž by se do programu zapojily.
  8:00

S nápadem na projekt podle deníku Guardian přišel již v roce 2015 William Pryor, provozovatel knižního antikvariátu  Bookbarn International v hrabství Somerset. Aby svůj ambiciózní plán uskutečnil, potřeboval silné partnerství s některou z velkých společností. Pryorův projekt nyní podpořila spolčenost World of Books Group, která sama sebe nazývá největším sítí prodejců použitých knih v Británii.

V tom mi přešel vhod skvěle zásobený frýdecký antikvariát Pod svícnem.
Woody Allen - Mimochodem.

Díky tomuto spojení vznikl fondový projekt AutorSHARE, jenž umožní spisovatelům získat zatím blíže neupřesněnou malou částku vždy, když se v jednom z partnerských antikvariátů prodá jejich kniha. Každý ze spisovatelů si takto může přijít až na 1000 liber ročně (29,5 tisíce korun). Poplatky z prodeje použitých knih budou spisovatelům vypláceny dvakrát ročně, poprvé v říjnu. Zatím je ve fondu projektu uložena částka 200 tisíc liber (necelých 6 milionů korun).

„Jako spisovatel a zakladatel antikvariátu Bookbarn jsem nikdy nepochopil, že z toho lidé, kteří vytváří surový materiál pro naši práci, nijak neprofitují,“ sdělil Pryor deníku The Guardian. „Tohle celé je o tom, aby autoři získali ocenění za hodnoty, které vytvářejí. Doufáme, že se do naší dobrovolné iniciativy zapojí další prodejci použitých knih.“

Projekt vychvalují i sami spisovatelé. „Hodnota knihy je mnohem větší, než je hodnota papíru, na kterém byla vytištěná. Je skvělé vidět, že spisovatelé budou odměněni i když jejich díla přejdou z ruky do ruky,“ prohlásila například britská spisovatelka Joanne Harrisová. Projekt podporuje i Britská asociace spisovatelů (SoA) a ALCS, britská organizace pro ochranu práv autorů. 

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!