Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Dramatický pohled na události v Černobylu. Nový seriál se představuje radioaktivní ukázkou

Kultura

  18:00
ČERNOBYL - V troskách explodované jaderné elektrárny Černobyl se pohybují tři jedinci, každý s vlastním cílem. Nová ukázka představuje seriálovou dramatizaci katastrofy v těch nejtemnějších možných odstínech. Premiéry se dočká 6. května.

Z minisérie Černobyl. foto: HBO

„Situace v Černobylu je pod kontrolou. Bylo mi řečeno, že co se týče radiace, je to jako jedno rentgenování hrudníku,“ přesvědčeně tvrdí jeden ze sovětských pohlavárů v nové ukázce. Na Ukrajině nedlouho předtím explodovala dnes nechvalně proslulá jaderná elektrárna. Z ukázky je patrné, že Černobyl bude temnou, depresivní, ale pravděpodobně i velmi působivou podívanou.

Valerij Legasov (Jared Harris). Seriál Černobyl (2019). Režie: Johan Renck.
Ulana Komjukovová (Emily Watsonová). Seriál Černobyl (2019). Režie: Johan Renck.

Seriál Lovci duchů končí. Důvodem může být nezájem diváků nebo neochota herců

Pětidílná minisérie se na katastrofu bude dívat očima zúčastněných ze všech stran barikády. Nukleární fyzik Valerij Legasov (Jared Harris) je vyslán přímo na místo a jako první si uvědomí neuvěřitelný rozsah celé katastrofy. Sovětský ministerský předseda Boris Ščerbina (Stellan Skarsgård) bude vést vládní vyšetřování s cílem co nejvíce zahladit stopy a zmírnit skandál. Vědkyně Ulana Komjukovová (Emily Watsonová) se zatím na vlastní pěst pustí do vyšetřování toho, co za tragédií vlastně stálo. Všude kolem zatím umírají lidé ve strašných bolestech z ozáření...

Režie seriálu se ujal Johan Renck (seriály Vikingové a Živí mrtví). Autorem scénáře je pak Craig Mazin (Pařba v Bangkoku, Scary Movie 3), který se pod Černobylem podepsal i jako výkonný producent.