Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Drsný rapper 50 Cent rozvášnil nadšené fanoušky v Tesla Aréně

Kultura

  1:15
PRAHA - Jeho poslední koncert v Praze v listopadu 2007 zvolil časopis Filter největším koncertním zážitkem roku. 50 Cent (34) se po dvou a půl letech vrátil zpět na místo činu. A v zaplněné Tesla Aréně přinesl milovníkům hip-hop a rappu dvouhodinou energickou show.

50 Cent v Praze. foto: ČTK

Stejně jako při své první návštěvě si dal slavný rapper na čas. Na pódium přišel s půlhodinovým zpožděním, ovšem zdržel se na něm zhruba dvě hodiny (v roce 2007 trvalo vystoupení sotva hodinu). Více jak pět tisíc fanoušků potěšil nejen hity z nové desky Before I Self Destruct, ale také těmi staršími z předešlých třech úspěšných alb, kterých se prodalo po celém světě přes 30 milionů kusů.

50 CENT ( Curtis James Jackson III)

Datum narození: 6.7.1975
Místo narození: Queens, New York, USA (v jamajské části)
Život: - v mládí prodával drogy, byl několikrát ve vězení.

- v roce 2000 na něj byl spáchán neúspěšný atentát. Po jedné z celkem devíti kulek mu zůstal důlek ve tváři.

- první album Get Rich or Die Tryin´ vydal v roce 2003 ve spolupráci se svým přítelem Eminemem (a také Dr. Dre) a pod hlavičkou jeho společnosti.

- poté založí vlastní společnost G-Unit a vydává další tři alba - The Massacre (2005), Curtis (2007) a Before I Self Destruct (2009).

- celkem se prodalo přes 30 milionů jeho desek.

Narozdíl od prvního pražského vystoupení ubral 50 Cent z doprovodných efektů, tentokrát se svými dvěma komplici předvedl koncert založený více na pocitech. A velmi slušně zaplněná hala to dokázala ocenit. Ostatně, o tom je podle hudebního publicisty Ladislava "Poety" Zemana celé jeho nové album Before I Self Destruct, které vydal loni 9. listopadu a na současném turné jej představuje fanouškům po celém světě.

"On už dopředu prohlásil, že se nebude snažit o nějaké komerčně úspěšné album, že se spíš vrátí k ulici. Album je určené lidem, kteří mají rádi hip-hop, není až tolik poplatné vkusu rádií. V podobném duchu se nesl také pražský koncert, který byl více o hudbě, o prožitcích. Bylo vidět, že do toho dal sám sebe. Samotného mě překvapila délka. Vystupoval totiž ve středu a ve čtvrtek na jiných místech, má program turné neuvěřitelně našlapaný. Ale je to prostě machr," řekl Zeman pro Lidovky.cz.

Koncert začal bez předkapely a po úvodním krátkém klipu promítaném na dvou velkoplošných obrazovkách vedle pódia i na plátně, které jej zakrývalo, vtrhnul čtyřiatřicetiletý rapper na jeviště v červené bundě a kšilovce. To se za pár desítek minut stalo kořiští fanoušků, stejně jako černé tričko a několik sad oblečení poté (50 Cent se převlékl celkem čtyřikrát).

Rytmické vystoupení zpěváka vlastním jménem Curtise Jamese Jacksona III strhlo postupně téměř všechny fanoušky k mávání rukama a zpěvu. Několikrát nechal populární představitel gangsta hip hopu část písní nadšené publikum zpěvem doplňovat.

50 Cent v Praze.

50 Cent představil z poslední desky mimo jiné skladby Baby By Me, Do You Think About Me, Then Days Went By, Psycho nebo So Disrespectful. Publik ale do varu dostaly hlavně starší hity Wanksta a P.I.M.P. V první polovině koncertu zazněla i slavná pecka Candy Shop, do maximálního varu rozehřály halu až nejslavnější Many Man a In da Club z prvního alba Get Rich or Die Tryin´.

Poté se zpěvák s Prahou rozloučil, ale brzo se vrátil (v roce 2007 žádný přídavek nenabídl) a bavil fanoušky dále ještě přes půlhodiny. K posledním skladbám si z publika postupně přizval čtyři mladé fanoušky. Pokoušel se i konverzaci s nimi, ta ale s kluky školního věku notně vázla. Po dvou hodinách se s publikem rozloučil 50 Cent podruhé a tentokrát definitivně.

Zpěvák se svým týmem (v pěti autobusech a pěti kamionech) přesunul hned po vystoupení na další zastávky koncertní šňůry do Atén. Ta dále pokračuje v Helsinkách, Bergenu, Oslu, Kodani, Hamburku, Rotterdamu a v dalších městech.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!