Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Duchové na Filipínách. Nový animák od Netflixu oprašuje skutečné zločiny i problém potratů

Kultura

  16:00
MANILA - Nový animovaný seriál Trese: Strážkyně světů vznikl podle komiksové předlohy. Smyšlený příběh lovkyně paranormálních bytostí má ale mnoho co říct o současnosti i historii Filipín. Zprávu přinesla britská BBC.

Filipínský seriál Trese: Strážkyně světů (2021). foto: NETFLIX

Mladá Alexandra Treseová je členkou starobylého rodu, jenž se dlouhá století specializuje na zneškodňování paranormálních hrozeb. Dívka řeší zločiny, zabíjí nestvůrné příšery a zachraňuje svět. 

Monstra a situace, se kterými se hrdinka potýká, ale nejsou vybraná náhodně. Každé říká něco o filipínské současnosti a historii, má místo v ostrovní kultuře. 

Filipínský seriál Trese: Strážkyně světů (2021).
Filipínský seriál Trese: Strážkyně světů (2021).

Jedna z epizod například reaguje na současné problémy s policejní brutalitou v zemi. „Nejste žádní světce. Jsme pro vás jen čísly, statistikou,“ deklamuje jedna z postav seriálu, které právě policisté zastřelili bratra, zatímco posílá skupinu nemrtvých zaútočit na manilskou policejní stanici.

Zpráva Spojených národů z roku 2020 hovoří o zhruba osmi tisících obětech policejní brutality od chvíle, co se moci v zemi chopil současný prezident Rodrigo Duerte (2016). Duerte v zemi prosazuje přísnou protidrogovou politiku. Policie si ale nařízení využívá tak, že brutálně zasahuje i proti těm, u kterých je byť jen podezření. 

V roce 2018 zemí otřásl případ sedmnáctiletého Kiana Delos Santos. Toho tři policisté ubili k smrti v jedné ze zapadlých manilských uliček. Satose obvinili z distribuce drog, ačkoliv ani přezkoumání případu nic takového nepotvrdilo. 

Tvůrce předlohového komiksu Budjette Tan nicméně popírá, že se svým dílem pokoušel o politické komentáře. „Je zajímavé, jak se lidé dokážou vcítit do něčeho, co se událo před dlouhou dobou. Ten příběh jsme napsali před patnácti lety a nějakým způsobem, ať je to dobře, nebo špatně, je stejně aktuální i dnes,“ sdělil BBC.

Dítě upír

Nejběžnějšími příšerami celé série jsou takzvaní aswangové. Toto obecné označení pro bytosti z filipínského folklóru zahrnuje vlkodlaky, čarodějnice a jiné bestie. Jedno ale mají všechny společné - parazitují na lidech. Vysávají jim krev, požírají duši a hltají jejich maso. 

V seriálu se objevuje i tiyanak, upír vypadající jako malé, deformované dítě s polorozpadlou kůží. Tato nemrtvá bytost ve folklórním podání přichází strašit matku, která ji potratila. V seriálu ale tiyanak touží po jakékoliv lásce místo té mateřské, která mu byla odepřena. 

Potraty jsou na Filipínách, kde je 80 % populace praktikujících katolíků, ožehavým tématem. V zemi jsou zákroky přerušení těhotenství nelegální, ale údaje hovoří o tisícovkách zákroků provedených v utajení, často improvizovanými nástroji.

Podle Resta Cruze, profesora kulturní antropologie na univerzitě v Edinburghu, se v případě tiyanak spojily filipínské pověry s křesťanskou vírou, kterou do země přinesli Španělé v druhé polovině šestnáctého století. 

Samotná hrdinka seriálu Alexandra Treseová je pak spojením dvou filipínských ideálů. Tím prvním je mandirigma, mužský ideál válečníka. Druhým je babalyan, ženský ideál šamanky a léčitelky. „Treseová je vlastně moderně pojatou předkolonizační šamankou,“ myslí si Bliss Lim, profesor filmových věd na Kalifornské univerzitě v Irvine.

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!