Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Duel Diega s Maradonou. Zdrcující příběh slavného fotbalisty se ptá, zda byl jeho osud neodvratný

Kultura

  5:00
NEAPOL - Milostná aféra geniálního argentinského fotbalisty s vášnivou italskou Neapolí, jejímuž temnému temperamentu nakonec nedokázal čelit. Tak pojal portrét slavného Diega Maradony držitel Oscara Asif Kapadia.

Dokumentární film Diego Maradona (2019). Režie: Asif Kapadia. foto: KVIFF

Britský filmař získal cenu americké filmové akademie za posmrtný portrét zpěvačky Amy Winehouseové. Už předtím natočil také dokument o legendárním jezdci formule 1 Ayrtonu Sennovi, který se stal obětí svého sportu v roce 1994. Film o Maradonovi tedy završuje volnou trilogii a zároveň se z ní vymyká tím, že Diego Armando Maradona žije, byť jeho hvězdné dny už dlouho patří minulosti. Mohl se nicméně s dokumentaristou sejít a poskytnout mu ke své biografii komentář. To je cenný prvek Kapadiova filmu, stejně jako ohromné množství archivních záběrů, které se dokumentaristickému týmu podařilo získat.

Dokumentární film Diego Maradona (2019). Režie: Asif Kapadia.
Dokumentární film Diego Maradona (2019). Režie: Asif Kapadia.

Velká část jich pochází ze sbírky, jejíž vznik inicioval Maradonův první agent Jorge Cyterszpiler a na níž pracovali argentinský kameraman Juan Laburu a posléze jeho italský kolega Gino Martucci. Své archivní nahrávky ale filmařům zpřístupnil třeba i vůdce neapolských „ultras“ Gennaro Montuori. Další unikátní materiály získali dokumentaristé od Maradonovy bývalé manželky Claudie Villafaneové. Zároveň se jim podařilo získat ke spolupráci na filmu Maradonovu neapolskou milenku Cristianu Sinagrovou, s níž má fotbalista syna, jehož dlouho nechtěl uznat za vlastního.

Není pochyb, že k pořízení těchto důležitých složek filmu bylo nutné vyvinout velké diplomatické úsilí. Zároveň si lze představit, že získání přízně jednotlivých aktérů si mohlo vybrat svou daň v podobě poněkud obroušených hran příběhu, který by dokumentarista jinak pojal třeba ještě důsledněji jako gangsterku v duchu raných filmů Martina Scorseseho.

Vykupitel ponižovaných

I tak se toho ukáže, řekne, či aspoň naznačí hodně. Těžiště svého vyprávění umístil Asif Kapadia do Neapole, kam Maradona přestoupil po angažmá v Barceloně. Neapolský klub si hvězdu koupil coby nástroj svých velkých a troufalých ambicí – tým, který nikdy nic velkého nevyhrál, se rozhodl ovládnout nejvyšší příčky italské ligy i evropských soutěží. A díky Maradonovi se mu to povedlo. Stejně jako se podceňovanému argentinskému národnímu týmu Maradonovou zásluhou podařilo vyhrát v roce 1986 mistrovství světa.

Fotbalový Bůh nebo zdrogovaný podvodník? Nový dokument představí život Diega Maradony

Záběry z fotbalových utkání a svědectví pamětníků působivě vykreslují divokou a temnou mentalitu Neapole coby outsidera, po léta ponižovaného a zraňovaného zbytkem světa (fanoušci soupeřů pravidelně vyzývali Neapolské, aby se umyli), kterému se dostalo nečekaného zadostiučinění. Maradonův kult v Neapoli dosáhl absurdních rozměrů, které začaly fotbalistovi časem pochopitelně vadit. A zároveň se Maradona proplétá s Neapolí na dalších úrovních: nechává se hostit camorristy, experimentuje s kokainem a brzy se propadá do závislosti. Je tu skandál s nemanželským synem a Maradonův zbabělý přístup k celé věci. Klub nevyhoví jeho žádosti o odchod, láska s Neapolí se mění v oboustranně zhrzený vztah, a když se vinou necitlivých pořadatelů mistrovství světa hraje právě v Neapoli zápas Itálie proti Argentině, je to jedna velká bolest.

Příliš mnoho slávy a pokušení, příliš velké nároky fanoušků i dlouhé prsty camorry se podílí na tom, že nad sympatickým a skromným Diegem má čím dál víc navrch zraněný, uražený, unikající a arogantní Maradona, dovozuje dokument. Je to zdrcující příběh, byť se film snaží ve velké míře ukázat i to krásné, co Maradona dával fotbalu. Otázka zní, zda byl jeho osud neodvratný: obzvlášť mrazivý je v tomto směru moment z první Maradonovy tiskové konference v Neapoli. Novinář, který se odvážil zeptat, zda je přicházející hvězda připravena čelit prostředí promořenému camorrou, je vykázán ze sálu. Jako by ta otázka byla naprosto nepřípadná.

DIEGO MARADONA

VB 2019

Režie: Asif Kapadia

Předpremiéry v rámci projektu Vary ve vašem kině od 8. 7., distribuční premiéra 18. 7.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!