Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Dům slavného spisovatele Jamese Joyce se změní na hostel. Místní nejsou nadšení

Kultura

  16:30
DUBLIN - James Joyce je považován za jednoho z největších irských spisovatelů. Proto radnice ve městě Dublin spustila bouři, když developerovi povolila předělat jeho dům na luxusní hostel.

Spisovatel James Joyce. foto: Wikimedia Commons - Rrburke

Dům v ulici Usher´s Island v Dublinu byl postaven v roce 1775. Bydlely v něm nejdříve Joyceovy pratety, než v domě několik let bydlel i sám spisovatel. Dům, kterému se lidově přezdívá „Dům mrtvých“, si ale zahrál jednu z hlavních rolí v krátké Joyceově povídce Mrtvý (The Dead), která je literárními experty považována za mistrovskou ukázku žánru.

Adresa 15 Usher´s Island v Dublinu, dům spojený s Jamesem Joyecem.
Spisovatel James Joyce.

Když byl dům v roce 2017 na prodej, město Dublin se o něj neucházelo, a proto ho za částku 650 tisíc euro (zhruba 17,7 milionu korun) koupili dva soukromí investoři. Když ti v roce 2019 zveřejnili plány na předělání domu na 54pokojový hostel, zvedla se vlna nevole. Nikdo asi nečekal, že dá dublinská radnice plánu zelenou. 

„Dublin si může stavět hotely a hostely kde chce, ale pokud si při tom nebude vážit unikátních kulturních památek, zničí tím srdce města a pak pro obyvatele i turisty nezbude nic k obdivování,“ napsal John McCourt, odborník na dílo Jamese Joyce, v deníku The Irish Times. 

Radnice přestavbu povolila na základě toho, že dům není v nejlepším stavu a toto je nejvhodnější způsob, jak ho zachovat na dlouhá léta. Developeři zase slíbili, že opouštějí plány na stavební rozšíření budovy, které oprávněně vzbuzovalo strach památkářů. 

James Augustine Aloysius Joyce (1882 - 1941) byl irským prozaikem a básníkem. Právem se řadí mezi literární velikány dvacátého století. Ve svém díle častokrát píše právě o svém rodném Dublinu. Mezi jeho nejznámější díla patří Dubliňané, Odysseus, Portrét umělce v jinošských letech nebo Komorní hudba. Dvorním překladatelem Joyceových knih byl Aloys Skoumal. 

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Zahradník/údržbář budov

Velvyslanectví Alžírské demokratické a lidové republiky
Praha