Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Dva muži vzdorující totalitě. Výstava přiblíží osudy faráře Toufara a básníka Zahradníčka

Kultura

  12:00
PRAHA - Životní příběhy faráře Josefa Toufara a básníka Jana Zahradníčka představí výstava, která je ode dneška přístupná na Novoměstské radnici. Jmenuje se Vzdorovali zlu - příběhy českého 20. století. Osudy dvou mužů, kteří vzdorovali totalitnímu režimu, přiblíží fotografie, filmové dokumenty, osobní předměty, vzpomínky přátel a příbuzných.

Farář Josef Toufar foto: Archiv Miloše DoležalaMAFRA

Podle autorů výstava ukáže surovost komunistické politické moci, která zničila jedinečné životy významného spisovatele a kněze i jejich rodin.

Farář Toufar patří mezi první oběti komunistické diktatury. Dne 11. prosince 1949 se při jeho kázání v číhošťském kostele rozkýval a vychýlil oltářní křížek. Toufar byl poté unesen Státní bezpečností z číhošťské fary a bezmála měsíc brutálně vyslýchán a nucen k falešnému přiznání. Na následky mučení 25. února 1950 zemřel. Expozice chce také ukázat i další oběti z řad Toufarových farníků a přátel, kteří byli v souvislosti s tímto případem mučeni, vězněni či vystěhováni ze svých domovů.

Vyšetřovatelé StB chtěli kněze týráním donutit k doznání, že v prosinci 1949 zinscenoval zázračný pohyb kříže na oltáři.

Básník, překladatel a publicista katolické orientace Jan Zahradníček zemřel 7. října 1960, krátce po svém návratu z vězení, kde byl držen 13 let. Do vězení jej poslal soud ve vykonstruovaném procesu v roce 1952. Byl rehabilitován v červnu 1966, kdy byla prokázána jeho nevina a proces označen za uměle vykonstruovaný.

Zahradníček patří vedle Otokara Březiny, Josefa Floriana či Jakuba Demla k hlavním postavám české křesťanské literatury. Zahradníčkova básnická skladba Znamení moci, kterou dokončil těsně před svým uvězněním, je považována za nejostřejší a nejlepší české básnické protikomunistické a protitotalitní dílo. Komunistický režim jej vyškrtl z učebnic a oficiální historie české literatury, po jeho trvání se Zahradníčkova díla (s výjimkou několika málo vydavatelských počinů v čase uvolnění okolo roku 1968) šířila pouze samizdatem a v zahraničí.

Autoři: ,

2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč
2. týden: Vyhrajte dobroty pro batolata v hodnotě 3 466 Kč

Zúčastněte se volby jména roku 2024 a správně odpovězte na soutěžní otázku.