Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Dvojí hra: Dannyho parťáci bez Clooneyho

Kultura

  16:03
PRAHA - Hvězdně obsazený film Tonyho Gilroye s Clivem Owenem a Julií Robertsovou trpí tím, že stojí rozdvojený mezi dvěma žánry.

Clive Owen a Julia Robertsová ve Dvojí hře foto: Bontonfilm

Dvojí hra je film vynalézavý jako hlavolam, který řešíte pro ukrácení času a relaxační procvičení mozku. Nic moc víc. Režisér Tony Gilroy se tentokrát rozhodl pro komedii – a ukazuje, proč se o ní říká, že je to lehčí, méně podstatný žánr. Oproti jeho pozoruhodnému režijnímu debutu Michael Clayton zůstává Dvojí hra opravdu jen hrou, i když řeší podobná témata jako oscarové právnické drama o korumpovatelnosti a hrabivosti. I když v druhém plánu vystihuje dopady paranoie profesionálních lhářů, kteří už nemůžou věřit ani těm, jež milují. I když vydává špionážní intriky za metaforu vztahových manévrů, rivality a boje opozice. I když je vlastně ještě cyničtější ohledně stavu společnosti. Vše je zakryté snahou o komedii, v níž o nic důležitého nejde.

Dannyho parťáci bez Clooneyho
Zamotaná hříčka o dvou bývalých agentech ve službách špinavé obchodní špionáže se prezentuje jako směs Dannyho parťáků a Mr. & Mrs. Smith. Svým způsobem se film do této společnosti docela hodí. Akorát oproti podobným lupičským komediím, nejen zmíněným parťákům, ale spíš klasikám, jako původní Loupež po italsku, Šaráda nebo Podraz, tu není dost akce, švihu, nebezpečí ani vzrušení, a to i přes sex-appeal hlavní dvojice. Prohnilé amorální postavy se skrývají za nablýskaným světem elegantního luxusu, který téměř vzbuzuje očekávání, že se odněkud zjeví další kamarád z téhle filmařské party George Clooney se sklenkou martini.

Na filmy, s nimiž byl Gilroy spojován prozatím, kam kromě Claytona patří hlavně trilogie o agentu Bourneovi, k níž napsal scénář, snímek taky nestačí. Moc se soustředí na škádlivou, ironickou hru postav s postavami a režiséra s divákem. Všem jsou informace dávkovány jen postupně a všichni si tak mohou krátit dlouhou chvíli, která vtomhle rytmu může snadno nastat, řešením rébusu kdo s kým, co aproč a kdo bude na konci nejvychytralejší. Z děje se pak nesluší nic víc prozrazovat, stejně je příliš komplikovaný na stručný popis.

Přitažlivost i nenávist
Gilroyova novinka má bezpochyby své atraktivní části. Jak nepřekvapí u filmu natočeného scenáristou, je tu plno dialogů, které se dobře poslouchají. Máme tu formální hrátky s rozděleným obrazem. Chytře dávkované vysvětlující flashbacky, které neustále míchají rozdanými kartami. Výbornou titulkovou scénu, v níž se beze slov a ve zpomalených záběrech vylíčí všechna nenávist mezi dvěma majiteli konkurenčních kosmetických firem (Paul Giamatti a Tom Wilkinson, v dalších rolích lstivých bossů, jež oba zvládají bez námahy).

Dvojí hra má taky své hvězdy. Clive Owen tu dominuje svým šarmem nonšalantního šupáka, který dokazuje, že ani on na roli Jamese Bonda nebyl vůbec špatná volba. Po roce se ve filmu zase ukázala Julia Robertsová, jež ani na mateřské neztratila hvězdnou auru. Těm dvěma to dohromady jde. Jenže spolu dávají vzpomenout na film Na dotek, kde jejich falešné hry, slovní přestřelky a vzájemná přitažlivost, tedy něco, na čem by měl stát i tenhle film, měly sílu čerstvě naostřeného nože. Možná proto, že Na dotek bylo mrazivé drama. Dvojí hra je ovšem komedie. Inteligentní, satirická, spojená s romancí a špionáží, ale rozdvojená mezi styly, jež se k sobě moc nehodí.


HODNOCENÍ LN: 3/5

Dvojí hra (Duplicity), USA 2009
Scénář a režie: Tony Gilroy
Kamera: Robert Elswit
Hudba: James Newton Howard
Hrají: Clive Owen, Julia Robertsová, Tom Wilkinson, Paul Giamatti, Denis O’Hare, Tom McCarthy a další
Distribuce v ČR: Bontonfilm
Premiéra: 7. 5. 2009

Autoři:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...