Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Češi slaví ve světě úspěchy s Dvořákem

Kultura

  9:00
PRAHA/LONDÝN - Dobré zprávy pro českou hudbu a české muzikanty přicházejí v těchto týdnech ze zahraničí, konkrétně z Japonska a z Británie.

Pavel Haas Quartet slavil úspěchy při vyhlašování Gramophone Awards foto: Reprofoto

Před nedávnem získala prestižní ocenění na japonském gramofonovém trhu nová live nahrávka Dvořákova Requiem. Společnost ArcoDiva ji natočila v listopadu 2010 k jubileu Českého filharmonického sboru Brno (sbormistr a dirigent nahrávky Petr Fiala) se sólisty Simonou Houda Šaturovou, Janou Sýkorovou, Tomášem Černým, Petrem Mikulášem a Filharmonií Brno.

Nejvýznamnější kritický časopis Geijutsu Disc Review udělil této nahrávce cenu Tokusen, což je obdoba Editor’s Choice z časopisu Gramophone nebo Diapason d’Or. Kritika hodnotí nahrávku jako po všech stránkách mimořádně zdařilou a oceňuje kvality všech interpretů. Podíleli se na ní zvukoví mistři Václav Roubal, Karel Soukeník, hudební režii měl Jiří Štilec.

Nahrávka roku pro Pavel Haas Quartet

Minulý čtvrtek se z hned dvojího mezinárodního úspěchu při vyhlašování prestižních hudebních cen Gramophone Awards v Londýně radovali členové Pavel Haas Quartet (Veronika Jarůšková – housle, Eva Karová – housle, Pavel Nikl – viola a Peter Jarůšek – violoncello) díky své nahrávce Smyčcových kvartetů Antonína Dvořáka. Získala ocenění v kategorii Komorní hudba a zároveň byla prohlášena za Nahrávku roku 2010. Je třeba dodat, že nominována byla tři alba vydavatelství Supraphon: ještě historická nahrávka Beethovenových smyčcových trií v podání Leonida Kogana, Rudolfa Baršaje a Mstislava Rostropoviče v kategorii Archiv a Sukův Asrael s Českou filharmonií řízenou sirem Charlesem Mackerrasem v kategorii Orchestrální hudba. Vzhledem k tomu, že toto ocenění bývá označováno za Oscary klasické hudby, jde po letech o jeden z největších úspěchů, jakého česká hudba na mezinárodní scéně dosáhla.

Gramophone Awards udělují už pětatřicet let kritici píšící pro britský časopis Gramophone, který vychází od roku 1923 a každý měsíc přináší recenze, rozhovory, portréty a články o nejnovějších trendech ve vývoji audiovizuální techniky. Ze stovek nahrávek vydaných vždy v období mezi 1. červnem a 31. květnem vybírají porotci pro každou z kategorií šest nejlepších. Pavel Haas Quartet neslavil úspěch na Gramophone Awards poprvé: už jeho první CD (smyčcové kvartety Leoše Janáčka a Pavla Haase) získalo Gramophone Awards za rok 2007.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!