Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Dvořákova Novosvětská zazní v Carnegie Hall v rámci oslav revoluce

USA

  13:15
Česká filharmonie (ČF) pod vedením Jiřího Bělohlávka zahraje 16. listopadu v newyorské Carnegie Hall Dvořákovu symfonii Z Nového světa. Skladbu odehraje v místě, kde měla svou světovou premiéru, u příležitosti oslav 25. výročí české sametové revoluce. V USA bude představen i rukopis partitury Novosvětské, který české území neopustil přes sto let.

Dirigent Jiří Bělohlávek a Česká filharmonie foto: MAFRA - Radek Kalhous

Přivezou ho tam zástupci několika kulturních institucí, kteří do USA na dobu kolem 17. listopadu míří z Prahy s delegací vedenou předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem. S delegací do USA jede i Dvořákův vnuk.

Vystoupení ČF na západním i východním pobřeží USA je součástí turné orchestru, které potrvá od 2. do 19. listopadu. Vystoupí při něm na 11 koncertech, do USA se vrací po šesti letech. Do prestižní Carnegie Hall se ČF vrací po deseti letech. Na druhý den, 17. listopadu, ČF zahraje v Národní washingtonské katedrále, kde se na koncert přijde podívat i premiér Bohuslav Sobotka. Ten jede ve stejných dnech také na návštěvu USA.

V budově Kongresu bude odhalena busta Václava Havla

Obě skupiny se 19. listopadu zúčastní odhalení busty Václava Havla v budově Kongresu. „Není mnoho světových státníků, kterým by se dostalo toho privilegia, aby jejich busta byla odhalena v sídle parlamentu USA. Jsem rád, že se naši kolegové v Kongresu rozhodli ocenit Václava Havla tímto vyznamenáním,“ řekl předseda české dolní komory parlamentu.

USA jsou pro ČR strategickým partnerem, je to země, která při nás stála v dobách nejtěžších, doplnil. Dvořák a jeho Novosvětská je pak podle něj v USA velmi silným symbolem. Ministr kultury Daniel Herman dodal, že symbolem je i někdejší disident a pozdější první český prezident Havel - je symbolem boje za svobodu a demokracii, hodnoty, za něž i v bývalém Československu někteří lidé položili své životy. USA pak byly v dobách nesvobody ve 20. století jedním z útočišť pro ty, kdo v totalitním režimu nechtěli zůstávat.

Partitura Dvořákovy Novosvětské, která od skladatelova návratu do Čech v roce 1895 neopustila české území a trvale je uložena v trezoru Muzea České hudby, bude od 16. listopadu na pět dní vystavena v České národní budově v New Yorku. Ve spolupráci s newyorskými filharmoniky, kteří zapůjčí partituru premiérového provedení Novosvětské, uvidí návštěvníci jeden z největších skvostů ze sbírek Národního muzea, říká jeho ředitel Michal Lukeš.

Dvořákova Novosvětská či Z Nového světa patří k jeho nejvýznamnějším symfoniím, řadí se ale i k nejslavnějším skladbám hudebního romantismu i k nejlepším dílům světové symfonické tvorby. Dvořák ji složil během svého pobytu v USA, kde na konci 19. století tři roky vedl newyorskou konzervatoř. Inspirací mu byl hektický způsob života bouřlivě se rozvíjející země, pocity, které získal z amerického venkova, černošské rytmy, ale i nostalgie po domově.

Autor: