Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Dysfunkční superhrdinská rodinka. Komiks Umbrella Academy ukazuje odvrácenou stranu záchrany světa

Kultura

  16:25
Šestice superhrdinů musí zachraňovat svět. Nejprve před sebou ale budou muset zachránit jeden druhého. O scénář komiksové ságy Umbrella Academy se postaral Gerard Way, bývalý frontman skupiny My Chemical Romance.

Tým Umbrella Academy. foto: Youtube

V padesátých letech se konal důležitý boxerský zápas mezi člověkem a mimozemšťanem. V momentu rozhodného pravého direktu se na světě narodilo 43 výjímečných dětí. Všechny ženám, které nevykazovaly známky těhotenství. Jedná se o nové spasitele? První dny jich 

ale přežije jen sedm. Milionář a vynálezce Reginald Hargreeves zbylé děti adoptuje. Když se ho zeptají proč, jeho jediné vysvětlení zní: „Abych zachránil svět.“

Hagreeves své superschopnostmi obdařené svěřence cvičí v boji se zlem. Během svého prvního dobrodružství ve věku deseti let musí čelit nevyzpytatelné a smrtící Eiffelově věži, kterou pilotuje obávaný zombie-robot Gustave Eiffel. Tým se ale následně pohádá a následně rozpadne. Nyní se píše rok 1977 a svět ohrožuje apokalyptický orchestr, který může zničit svět svou hudbou. Členové Umrella Academy se tak musí znovu spojit. Dlouhý čas odloučení a nenávisti se na nich ale krutě podepsal a fungovat jako celek nebude vůbec jednoduché. 

Scénář k této knize - která získala dvě Eisnerovy ceny a několik dalších ocenění - napsal Gerard Way, člen kapely My Chemical Romance, kresbou ji opatřil držitel několika Eisnerových cen Gabriel Bá (De: Tales, Casanova, Daytripper), o barvy se postaral držitel Eisnerovy ceny Dave Stewart a obálky k původní sérii vytvořil mnohonásobný držitel Eisnerovy ceny James Jean. Tato kniha obsahuje prvních šest sešitů série, dva krátké příběhy a rozsáhlý skicář s kresbami Báa, Jeana a Waye.

To se ale stále bavíme jen o první knize s podtitulem Apokalyptická suita. Čtenáře čekají ještě další dvě. Kniha s podtitulem Dallas vyšla nedávno a na tu třetí, Hotel Zatracení, bude nutné si ještě chvíli počkat.  

Umbrella Academy - Apokalyptická suita.

Umbrella Academy

Díl 1: Apokalyptická Suita + Díl 2: Dallas

Scénář: Gerard Way
Kresba: Gabriel Bá

Vydalo nakladatelství Crew
2018

Autor: