Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Ekologičtí Radiohead zalehnou už tuto neděli Prahu

Kultura

  6:00
PRAHA - Slavná britská skupina Radiohead v čele se zpěvákem Thomem Yorkem vystoupí zítra poprvé v Česku a splní tak sen místních fanoušků. Na koncertě pod širým nebem na pražském Výstavišti je podpoří i berlínský projekt Moderat.

Radiohead foto: Reprofoto

Pětice z britského hrabství Oxfordshire se naším zeměpisným šířkám zatím vytrvale vyhýbala, a tak je jejich nedělní koncert srovnatelnou událostí s loňskou první návštěvou Toma Waitse. Podobně jako on začínali na nezávislé scéně a z undergroundu se propracovali v jedno z nejvýznamnějších jmen současného světového showbusinessu. Mnozí je označují za vůbec nejvýznamnější rockovou kapelu přelomu milénia, kritika je opěvuje a davy fanoušků na ně nedají dopustit. Do Prahy také přijíždějí jako čerství držitelé ceny Grammy.

Cesta k současné pozici ale nebyla nikterak strmá. Začátky skupiny sahají až do roku 1985, kdy se členové budoucí skupiny sešli na škole a ještě s názvem On a Friday brzo získali smlouvu s EMI. Následně došlo k přejmenování podle skladby Talking Heads. Už debutový singl Creep z roku 1992 vzbudil nezvyklý rozruch. V pořadí třetí album OK Computer z roku 1997 je pak považováno za jednu z nejlepších rockových desek devadesátých let. Krom uznání se s ním Radiohead definitivně vyhoupli komerčně do první ligy.

Svou inovativností a promyšleným propojováním rockových kytar s elektronikou skupina dráždí konzervativní stárnoucí rockery, ale statistiky hovoří celkem jasně: Do dneška se zatím prodalo více než 30 milionů kusů jejich desek, jsou držitelé mnoha prestižních cen a nominací od Grammy přes BRIT Awards až po ceny MTV, pravidelně vystupují jako headlineři největších světových festivalů - letos například v Leedsu či Readingu, loni v Roskilde.

Diskografie skupiny zatím obsahuje sedm studiových desek, hodně se mluvilo o zatím poslední, předloňské In Rainbows. Skupina toto album na protest proti velkým vydavatelstvím umístila na internet a potencionální kupci za něj mohli zaplatit libovolnou částku. I přes to, že si ho mohli stáhnout i zcela zdarma, většina z nich za něj nějakou částku zaplatila. Ještě o rok dříve frontman Thom Yorke úspěšně debutoval sólovou nahrávkou The Eraser a mimo svou mateřskou skupinu i několikrát spolupracoval s jinými interprety – například s Bjork.

Ve spojitosti se skupinou jsou často zdůrazňovány jejich pevné zásady a ekologické postoje. Radiohead jsou asi první skupinou, která si nechala vypracovat studii o vlivu svých koncertů na životní prostředí. V technických podmínkách pro promotéry trvají například na bionaftě pro agregáty, recyklování baterií a odpadu v zákulisí nebo na jednorázových plastových lahví na vodu. Sami pak využívají leteckou přepravu pro transport vybavení jen ve nutných případech, při světelné show dávají přednost pouze LED světlům. I na pražském vystoupení tak například nebudou povoleny nápoje ve skle či plechovkách a pití bude k dispozici ve vratných, ekologických kelímcích.

Na jarních koncertech jako host vystoupili slavní Kraftwerk, do Prahy si Radiohead přivážejí berlínské elektronické trio Moderat. Ti začnou hrát už v 18 hodin. Projekt společně vytvořili duo Modeselektor a excentrický experimentátor Sascha Ring známý jako Apparat. Spolupracovat začali už v roce 2002, ale debutové album připravovali dlouhých sedm let a nakonec jim vyšlo až letos v dubnu.

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...