Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Elton John večer představí v Praze své nové album The Diving Board

Kultura

  6:00
PRAHA - Někdejší bizarní kostýmy, paruky a brýle se stěrači vyměnil s léty za klidnější vizáž a projev. Britský zpěvák, kytarista a skladatel Elton John se poslední dobou vrací ke kořenům a zůstává vynikajícím muzikantem, schopným podmanit si dav i jako šansoniér u piana. Dnes večer to předvede pražským divákům v O2 aréně.

Elton John na koncertu v Chile, březen 2013 foto: Reuters

Jeho letošní turné se vztahuje k nejnovější desce The Diving Board. "Na téhle desce jsem docela obnažený. Jsem to jen já, moje piano a několik skvělých muzikantů. A to je směr, kterým teď chci jít," říká o ní sám. Na koncertech k této desce, postavené převážně na pomalých písních a svých rukopisných baladách, přidává ještě rokenrolové řádění a pódiovou divokost.

Držitel Oscara i štechtického titulu

Výrazné melodie a lyričnost jeho romantických balad mu zajistily pověst jednoho z největších hitmakerů všech dob. Za hudbu k filmu Lví král dostal Oscara, za služby v hudbě a dobročinnost byl povýšen do šlechtického stavu a jeho portrét vyšel na australských známkách.

Talent prokazoval John již jako čtyřletý hoch za pianem. Zdědil ho po otci, který hrál na trubku v kapele královského letectva. Narodil se 25. března 1947 v anglickém Middlesexu jako Reginald Kenneth Dwight. Známý začal být v 70. letech, kdy s básníkem a textařem Berniem Taupinem vytvořili jeden z nejúspěšnějších autorských týmů v historii populární hudby. K jejich hitům patřily písně Rocket Man, Crocodile Rock nebo Daniel.

Elton John v Praze (10.6.2010).

Jeho nejslavnější písní, a také nejprodávanějším singlem všech dob, se stala v 90. letech Candle In The Wind, melancholické ohlednutí za tragicky zesnulou britskou princeznou Dianou. Tvůrci vyneslo v roce 1997 cenu Grammy.

Za bezmála 50 let prodal Elton John víc jak 300 milionů desek. Mezi nejznámější alba patří Elton John (1970), Tumbleweed Connection (1971), Madman Across the Water (1971) či Made in England z roku 1995.

V Praze vystoupil poprvé za hlubokého komunismu v roce 1984 v Paláci kultury. Pořadatelé prý tehdy nelibě nesli, když si dával nohy na klavír. Do české metropole vkročil již v prosinci 1983 coby prezident a majitel anglického fotbalového klubu Watford, který později prodal. A naposledy tu hrál v červnu 2010.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!