Úterý 19. března 2024, svátek má Josef
130 let

Lidovky.cz

Emil čili o Háchovi. Divadlo D21 uvede inscenaci o protektorátním prezidentovi

Kultura

  18:00
PRAHA - Rozhodně žádný nudný biografický portrét. Kreativní dvojice Jakub Vašíček a Tomáš Jarkovský představí Emila Háchu v první řadě jako člověka, poté až jako prezidenta.

Protektorátní prezident Emil Hácha. foto: D21

„Na tu věc se člověk musí dívat ze zorného úhlu věčnosti. A tak jsem se na to díval. Řekněte mi: Co jsem já, Emil Hácha? Z toho úhlu věčnosti jsem docela obyčejný člověk, jenž se jednou obrátí v prach tak jako každý jiný. Národ to nepodepsal, podepsal to, rozumíte mi, jenom neblahý jednotlivec, jen ten nešťastný Hácha. A tím je dáno, že to pro nás není dějinná poskvrna,“ prohlásil kdysi v jednom ze svých projevů Emil Hácha. 

Navenek úsměvy říšského protektora von Neuratha na protektorátního prezidenta...
Háchův vánoční rozhlasový projev v prvním roce okupace se samozřejmě poslouchat...

Dějiny na něj pohlížejí jako na nepříliš silného prezidenta v dobách, kdy bylo českému národu nejhůře. Předně to ale byl víc než jen státník. 

„Nesnažíme se o dramatický životopis nebo o portrét jako je třeba televizní film s Rudolfem Hrušínským Noc rozhodnutí, spíš nám jde o to, co o Háchovi říkali a jak o něm smýšleli jiní, samozřejmě v nějakém kontextu. Pohlížíme na něj s odstupem, setkáte se s tak trochu brechtovským způsobem vyprávění,“ vysvětluje vznik inscenace Jakub Vašíček. 

Veřejná premiéra nové inscenace vzhledem k současné epidemické situaci bohužel zatím neproběhne. Tvůrci však připravují rozhlasovou hru Zemský ráj to naposlech, která bude zároveň malou ochutnávkou inscenace Emil čili o Háchovi. Tento rozhlasový speciál by měl připomenout neblahé výročí okupace nacistickým Německem připadající na 15. března.

Autor:

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...