Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Entropa možná ještě překvapí

Evropa

  9:04
PRAHA - Podle Davida Černého se do konce tohoto týdne rozhodne, kam poputuje jeho kontroverzní plastika Entropa, až skončí české předsednictví EU. S největší pravděpodobností to bude nedávno otevřená holešovická Kunsthalle Dox.

Do Holešovic, nebo do Karlína? Zatím není jasné, kam Entropa poputuje, či zda nám ještě připraví překvapení. foto: DOMINIQUE FAGET AFP

Spekulací kolem budoucího umístění Entropy je celá řada -zavěsit plastiku na budovu Nové scény mělo údajně i Národní divadlo, ale nakonec od záměru ustoupilo. „Do konce týdne bude jasné, co se s ní stane. Zatím řešíme jedno ze dvou míst, kde by plastika mohla být. Jsou dvě varianty ze dvou uměleckých prostředí, v jednání jsou Karlínské haly, ale spíš to vypadá, že by to mohl být holešovický Dox,“ vysvětlil David Černý v rozhovoru pro Lidové noviny.

Chystá David Černý další překvapení?
Nejde však jenom o umístění plastiky po skončení našeho předsednictví, spekuluje se i o tom, zda ještě David Černý nechystá její oživení. Při nedávné debatě s veřejností o Entropě na půdě Britské rady v Bruselu dostali David Černý a teoretik z jeho týmu Tomáš Pospiszyl otázku, jestli zvuky, které se linou z Irska v podobě dud, vybrali záměrně, nebo nahodile.

Tazatel prohlásil, že je Ir, a dodal: „Moje známá se zabývá folkovou hudbou a řekla mi, že to je mix velšské a skotské hudby. Tedy vlastně britské, a ne irské. Byl to váš záměr?“ Černý s Pospiszylem se usmáli, podívali se na sebe a trvalo jim notnou chvilku, než přišli s odpovědí. „Podívejte, dílo visí šest týdnů a bude viset do konce června. Nechte ho, a uvidíte,“ řekl Černý.

Tomáš Pospiszyl ho doplnil. „Všechno má svůj čas. Je možné, že se na Entropu budete v červnu dívat jinak než teď. Ještě neřekla poslední slovo.“
Zda šlo jen o únikovou odpověď, anebo se Entropa ještě skutečně změní, ani jeden neprozradil. David Černý se včera pro LN také nechtěl vyjádřit. „To ještě uvidíme. Je to otevřené,“ řekl na konkrétní dotaz, zda se Entropa ještě změní.

„Do obýváku si Entropu sběratel nepověsí“
O bruselskou besedu byl zájem větší než kapacita sálu, takže vstup musel být na pozvánky. Jak Tomáš Pospiszyl potvrzuje, ohlasy na jejich - pro leckoho kontroverzní - projekt tu byly v podstatě jen pozitivní, na nějaké nepříjemné dotazy nedošlo, takže autoři nemuseli složitě vysvětlovat své záměry ani čelit kritickým reflexím. „Nebylo mi to příjemné, že vlastně všichni diskutující nás v podstatě jen chválili,“ komentuje atmosféru debaty.

Otazníky jsou zatím kolem případného prodeje Entropy poté, co skončí její veřejná prezentace. David Černý prohlásil, že dílo vydraží prostřednictvím internetové aukce na portálu eBay, zájem o ni prý měla portugalská nadace Berardo Foundation. Překážkou prodeje Entropy je prý však její vysoká cena.

Tomáš Pospiszyl se k informacím o možném prodeji Entropy vyjadřuje také zdrženlivě. Na otázku, zda by ji někdo přece jen koupil, jak se původně proslýchalo, a dokonce spekulovalo o údajných už existujících zájemcích, odpovídá jednoznačně: „Nikdo takový není.“ A s trochou ironie vysvětluje, že do obýváku si Entropu žádný sběratel asi nepověsí. Zatím tedy - pokud se uvažuje o budoucnosti Entropy - jde o to, aby se po ukončení její prezentace v Bruselu, ukázala v Praze.

Podle Pospiszyla není vůbec jednoduché plastiku přemístit, není snadné najít vhodný prostor s potřebnými podmínkami a co rovněž není nepodstatné - složitý přesun i tak nebude levnou záležitostí.
Autor: