Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Erotika před kamerou? Režisér Herz je nekompromisní

Kultura

  18:52
BRATISLAVA - Herci a herečky prý často mívají z natáčení erotických scén obavy a snaží se jim i vyhnout. Režisér slovenského původu Juraj Herz je však nekompromisní, a když se herečka nechce svléknout, hrozí jí i vyhazov. Herz to řekl v rozhovoru s ČTK.
Erotika - ilustrační foto.

Erotika - ilustrační foto. foto: Odd AndersenAFP

Ani ve svém novém českém hororu T.M.A. si tento známý filmový tvůrce neodpustil velice odvážné scény. Už před 14 lety Herz téměř "vyhodil" ze svého filmu Pasáž mladou polskou herečku Malgorzatu Koľuchowskou.

S nahotou prý měla vážné problémy. "Přišla a řekla: Víte, jsou tam velmi erotické scény a já jsem z katolické rodiny. To nemůžu točit," vzpomínal režisér, který má za sebou už více než čtyřicetiletou kariéru. Žádala , aby si mohla nechat spodní prádlo.

Herz však neustoupil. Jednoduše nechtěl, aby mu špatně natočená erotická scéna pokazila celý film. "Odpověděl jsem jí: Tak jděte o patro výš, tam je produkce, oni vám dají letenku zpátky do Varšavy a musím si, bohužel, najít někoho jiného." Herečku potom začal přemlouvat jeden polský kolega, a tak prý za deset minut přišla a řekla: "Zkusíme to natočit, pokud se budu umět svléknout."

Koľuchowská tak nejen nepřišla o hlavní roli v belgicko-francouzsko-českém filmu, ale Herz si na ni vzpomněl i při natáčení svého dalšího snímku. V hororu T.M.A. se však už svlékat nemusela, dokonce většinu natáčení strávila v slušivém červeném kostýmku.

Česko-slovenský horor T.M.A. režiséra Juraje Herze přichází do kin.

Erotickým scénám však v mrazivém domě v české obci Valeč neušli čeští herci, například v zahraničí působící Ivan Franěk. Kritici tyto výjevy označili za drsné a na český film velmi odvážné. Někteří je považovali i za zbytečné a rušivé. Režisér, který už za film získal dvě ceny festivalu Horrorfest v Jihoafrické republice, je ale přesvědčený, že byly opodstatněné.

Nepříjemné je to 99 procentům
Český herec Ivan Trojan v minulosti poznamenal, že natáčení erotických scén je nepříjemné asi 99 procentům herců. Novináři se ho tehdy ptali na film Václav, kde hrál se Slovenkou Soňou Norisovou.

Trojan však nežádal, aby scénu s Norisovou změnili či vyškrtli. Podle něj ale patřila k nejkrajnějším, jaké kdy ve scénáři četl. Naopak, slovenská herečka Zuzana Fialová kvůli erotickým scénám odstoupila z natáčení velkofilmu Jánošík.

Autor:

Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze
Rodiny bez životního pojištění přicházejí o peníze

Řada maminek řeší u dětí odřená kolena, škrábance, neštovice nebo třeba záněty středního ucha. Z těchto příhod se děti většinou velmi rychle...