Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Evropští bankéři berou kina útokem. Chodí na Vlka z Wall Street

Kultura

  18:00
STOCKHOLM - Bankéři po celé Evropě v těchto dnech zaplňují sály při předpremiérách filmu Vlk z Wall Street a zvou na promítání klienty, kteří touží vidět snímek o výstřelcích v jejich vlastním ambiciózním odvětví. Film, který přichází do evropských kin tento a příští týden, vychází z pamětí amerického makléře Jordana Belforta.

Bankéři a investoři od Milána po Paříž se perou o lístky na předpremiéry a zvláštní promítání, aby viděli Leonarda DiCapria v roli podvodného makléře. foto: ČTK

Ten v 90. letech získal velké jmění podvody na klientech, za něž byl později uvězněn. Peníze utratil za auta, domy, jachty, prostitutky, orgie, alkohol a drogy.

Bankéři a investoři od Milána po Paříž se perou o lístky na předpremiéry a zvláštní promítání, aby viděli Leonarda DiCapria v roli podvodného makléře. Připomíná fiktivní postavu Gordona Gekka, kterou hrál ve filmu Wall Street z roku 1987 Michael Douglas. V tomto filmu se objevila slavná Gekkova replika: "Jde o to, dámy a pánové, že chamtivost je - nemám pro to lepší slovo - dobrá."

Tříhodinový snímek byl nominován na Zlatý glóbus v kategoriích muzikál nebo komedie a nejlepší herec. Předpokládá se, že by měl 16. ledna získat i nominace na Oscara.

Největší skandinávská banka Nordea ve čtvrtek rezervovala 140 míst v kině v centru Stockholmu a pozvala klienty na zvláštní promítání filmu, které začalo po uzavření místní burzy. Na pozvánce na projekci je snímek DiCapria v pruhovaném saku a s nagelovanými vlasy a s Belfortovým citátem: "Flámoval jsem jako rocková hvězda, žil jsem jako král".

Pořadník na lístky do kina

O promítání byl podle agentury Reuters takový zájem, že banka musela nakoupit další vstupenky a některé klienty musela zařadit do pořadníku. "Je to akce pro klienty především pro zábavní účely a je dobrou příležitostí pro náš personál se s klienty setkat," řekla šéfka komunikačního oddělení Nordey Helena Ostmanová.

Skupina mladých zaměstnanců švédské banky Swedbank zase nakoupila lístky na promítání později během ledna a všechny lístky si našly zájemce během necelých pěti minut. Po nedávné pařížské premiéře filmu byl večírek v prostorách bývalé pařížské burzy. A první promítání filmu v Itálii bude na italské burze. Bude to poprvé, co se taková akce bude v budově Borsa Italiana konat.

Celá akce souvisí s tím, že produkční společnost Leone Firm, která film v Itálii distribuuje, vstoupila v prosinci na burzu. "Je to způsob, jak oslavit jejich debut na finančních trzích," uvedl mluvčí burzy Andrea Monzani.

Snímek, který režíroval Martin Scorsese, vstoupil do amerických kin o Vánocích....

Snímek, který režíroval Martin Scorsese, vstoupil do amerických kin o Vánocích. Začátkem roku se v severní Americe několik dní držel na čtvrtém místě žebříčku návštěvnosti. Tříhodinový snímek byl nominován na Zlatý glóbus v kategoriích muzikál nebo komedie a nejlepší herec. Předpokládá se, že by měl 16. ledna získat i nominace na Oscara.

DiCaprio si vysloužil chválu

Kritické ohlasy byly dosud smíšené. Podle některých jde o mistrovské zachycení americké kultury chamtivosti, zatímco podle dalších kritiků je intenzivní líčení divokých večírků a excesů otupující.

DiCaprio si však vysloužil především chválu. "DiCaprio tuto roli jen nehraje. Inhaluje ji, spolu se vším ostatním, co stoupá Belfortovi nosem a do jeho krevního oběhu," napsal filmový list Variety.

Evropští bankéři berou kina útokem. Chodí na Vlka z Wall Street

Devětatřicetiletý DiCaprio četl Belfortovu knihu, která nic neskrývá a za nic se neomlouvá, před šesti lety. Věděl tedy, že bude muset hrát rychle mluvícího a kokain konzumujícího enfant terrible finančního světa. O Belfortově životopise prohlásil, že je odrazem "všeho, co je v dnešní společnosti špatně".

Výstřelky finančnického světa se dostaly do centra pozornosti při globální finanční krizi v letech 2008 a 2009, po které vlády zakročily proti bankám ve snaze zabránit jejímu opakování. Lehkomyslné půjčky vedly ke krachu některých evropských bank a některé vlády dostaly na kolena.

Autoři: ,