Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Ewa Farna sbírá hudební ceny v Polsku

Kultura

  14:12
VARŠAVA/OPOLE - Česká zpěvačka s polskými kořeny Ewa Farna vyhrála na Celostátním festivalu polské písničky v jihopolském městě Opole v kategorii Deska roku. Její album Cicho (česky Ticho) dostalo nejvíce hlasů od návštěvníků festivalu a diváků u televizních obrazovek.

Ewa Farna foto: Ondřej Němec, Lidové noviny

Titulní píseň z druhého alba Farné navíc skončila na druhém místě v kategorii Hit roku. Zpěvačka, která v srpnu oslaví šestnácté narozeniny, zazpívala návštěvníkům 46. ročníku festivalu dvě písničky z alba Cicho, které vydala společnost Universal Music Polska letos v březnu. V české verzi vyšlo album Ticho v roce 2007.

Ewa Farna: Cicho

Studentka polského gymnázia v Českém Těšíně debutovala na české scéně v roce 2006 albem nazvaným Měls mě vůbec rád?, za jehož prodej získala platinovou desku. V polštině album vyšlo pod titulem Sam na sam (česky O samotě) o rok později.

V roli punkerky
Zpěvačka je dobře známá polským posluchačům i divákům. V polštině nazpívala titulní píseň k polské verzi nové hrané disneyovky Camp Rock a v roli punkerky účinkuje v seriálu Hela v opalach (Hela má potíže). Již dříve nazpívala titulní píseň s názvem Jaký to je k českému televiznímu seriálu Ošklivka Katka.

Účast na opolském festivalu může pomoci Farné v její kariéře. V amfiteátru poprvé zpívala řada dnes populárních zpěváků a zpěvaček. Mnoho z nich na letošním ročníku, který se konal od pátku do neděle, na pódiu uvedlo, že vděčí akci za nastartovaní kariéry. Festival je jakýmsi shrnutím hudební sezony v Polsku. Kromě ostřílených hvězd vystupují i nové tváře a večery doplňují kabaretní vystoupení. Celou akci naživo přenáší média. Díky tomu patří festival k nejpopulárnějším estrádním akcím v Polsku. Kritici však vyčítají festivalu komerční charakter.

Autor: