Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Fajt se domluvil s Balvínem, Národní galerii povede od července

Kultura

  13:41
PRAHA - Historik umění Jiří Fajt bude řídit Národní galerii v Praze namísto od 1. ledna až od 1. července 2014, dohodl se na tom s ministrem kultury Jiřím Balvínem. Do té doby zůstane řízením Národní galerie pověřený ředitel Sbírky starého umění Vít Vlnas, řekla mluvčí ministerstva kultury Anna Ješátková.

Jiří Fajt. foto: Lidové noviny

"Po vzájemné dohodě se termín nástupu posune na 1. červenec 2014," uvedla mluvčí s tím, že podle ministerstva je situace v Národní galerii stabilizovaná. Přesné důvody odkladu Fajtova nástupu do čela Národní galerie ministerstvo zveřejní v tiskové zprávě, podle mluvčí je ale jedním z nich i fakt, že Fajt se domníval, že bude do čela jedné z největších tuzemských sbírkových institucí nastupovat za politicky stabilizované situace.

ČTĚTE TAKÉ:

Do čela Národní galerie ho jmenovala Balvínova předchůdkyně Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) v době, kdy její vláda byla již v demisi. Podle jejího záměru se měl funkce ujmout od září, v létě se ale Fajt s Balvínem dohodli na nástupu od 1. ledna. Spekulovalo se v té době o tom, že stejně jako odvolal nového ředitele Národního divadla Jana Buriana, plánuje Balvín odvolat také Fajta. Po aféře v divadle ale tak neučinil.

Nekomunikativní ministr

Fajt si později stěžoval, že ministr s ním v době, kdy by se měl připravovat na převzetí galerie, vůbec nekomunikuje. Balvín jej ani neinformoval o tom, že zřídil nový poradní sbor pro otázky Národní galerie. Ministerstvo kultury k tomu říkalo, že tým je nezávislým poradním orgánem ministra a měl by se zabývat situací Národní galerie bez ohledu na to, kdo zrovna je nebo bude v jejím čele. V kruzích obeznámených s děním kolem Národní galerie se stále spekuluje o tom, že poradní sbor měl přimět ministra, aby Fajta z čela Národní galerie odvolal.

Po dnešní schůzce ministerstvo s Fajtem stále počítá, Národní Ggalerie ale nebude mít řádného ředitele více než rok. Podle kritiků z řad odborníků i politiků tak nemůže být situace v Národní galerii stabilizovaná, provizorium se neblaze odráží i třeba na možnosti instituce získávat sponzorské peníze, přitom dotace od státu se stále snižuje.

Autor:

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.