Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Falešné zuby i prokletý automobil. Co nejspíše nevíte o herci Jamesi Deanovi?

Kultura

  15:30
LOS ANGELES - Populární americký herec a idol James Dean by 8. února oslavil kulaté devadesáté narozeniny. Nespoutaný bouřlivák kolem sebe vytvořil kult, ale mnoho věcí o něm může neznalého překvapit. Podívejte se se serverem Lidovky.cz na šest věcí, které o něm možná nevíte.

Ikonická fotografie. James Dean při natáčení filmu Rebel bez příčiny (1955). foto: Warner Bros.

Velkou roli hrál jen ve třech filmech

Ačkoliv má James Dean dodnes pověst jednoho z nejznámějších světových herců, hlavní role hrál před svou předčasnou smrtí v pouhých třech filmech. Dean přišel do Hollywoodu v říjnu 1951. Zahrál si několik „štěků“ v menších projektech, televizních reklamách nebo divadle. V posledním jmenovaném si ho všiml režisér Elia Kazan a dal mu hlavní roli ve filmu Na východ od ráje (1955). 

Celosvětovou slávu mu ještě ten samý rok přinesl film Rebel bez příčiny (1955). Stihl ještě zazářit ještě po boku Elizabeth Taylorové ve snímku Gigant, který měl premiéru až v roce 1956, to bylo až po Deanově smrti. Několik dalších filmů měl herec roztočených.

Neměl vlastní přední zuby

Jamese Deana vychovávali tetička a strýček ve venkovské části americké Indiany. Když se jednoho dne chlapec houpal ve stodole na podomácku vyrobené hrazdě, neudržel rovnováhu a spadl na zem a vyrazil si přední zuby. V dospělosti rád šokoval lidi tím, že si umělé zuby sundal uprostřed konverzace. Historku ze stodoly si k tomu ale řádně přikreslil - tvrdil totiž, že spadl na motorce.

Ikonická fotografie. James Dean při natáčení filmu Rebel bez příčiny (1955).
Rebel bez příčiny James Dean

Dvě hodiny před smrtí dostal pokutu

Dne 30. září 1955 jel Dean provětrat své Porsche 550 Spyder na silnici v kalifornském Salinas. Zanedlouho ho zastavil policista a dal mu pokutu za rychlou jízdu - v zóně s povolenou rychlostí 55 mil za hodinu (cca 85 km/h) se řítil rychlostí 65 mil (cca 104 km/h).

Zhruba o dvě hodiny později se jeho vůz srazil s Fordem Sedan. Dodnes není jisté, zda herec v osudný moment jel nepřiměřenou rychlostí. Dean si při nehodě zlomil páteř a po převozu do nemocnice byl prohlášen za mrtvého. 

James Dean a jeho legendární porsche.

Jeho auto bylo údajně prokleté

Po hercově smrti koupil Deanovo zbořené Porsche Spyder známý obchodník s auty George Barris, aby ho opravil a prodal. Barris se nechal slyšet, že když kamión přepravil auto do jeho dílny, uvolnilo se z plošiny a sjelo jednomu z mechaniků přímo na nohy. 

Zloděj, jenž se přikradl do Barrisovy dílny, aby z auta ukradl na památku volant, si při loupeži neobratně zlomil ruku. Traduje se také, že kdo si z auta od Barrise koupil nějakou ze součástek z Deanova Spyderu, smrt si na něj také počkala na silnicích,

Jde samozřejmě jen o pověry. Barrisova slova se nikdy nepodařilo potvrdit. Faktem ale zůstává, že „prokleté“ Porsche Spyder je v současné době nezvěstné. Během let mnoho lidí tvrdilo, že našlo nějakou ze součástek, ale potvrdit jejich úplnou autenticitu je prakticky nemožné.

Jako první herec byl nominován na Oscara posmrtně

Před Deanem oscarová komise nikdy nenominovala na sošku herce, který byl tou dobou již po smrti. V roce 1956 si Dean vysloužil nominaci za roli teenagera Cala Traska ve filmu Na východ od ráje. O rok později byl nominován za roli Jetta Rinka ve snímku Gigant. Ani jednou sošku nezískal - poprvé ho předběhl Ernest Borgnine, podruhé Yul Brynner. 

Od dob Jamese Deana bylo posmrtně nominováno hned několik herců včetně Spencera Tracyho nebo Heatha Ledgera. Dean ale stále zůstává jediným hercem, jenž byl na Oscara posmrtně nominován hned dvakrát. 

Chystá se film, kde bude digitálně oživený

Fanoušci herce se nejspíš již brzy dočkají čtvrtého filmu, kde bude hvězdou.  Producenti koupili práva na digitální oživení Jamese Deana přímo od jeho rodiny. Chtějí ho obsadit do hlavní role připravovaného válečného dramatu

Finding Jack (Hledání Jacka) podle stejnojmenného románu spisovatele Garetha Crockera. Román česky nevyšel. Příběh vypráví o vojákovi, který se ve vietnamských džunglích spřátelí s labradorem jménem Jack. Po stažení amerických vojsk je ale nucen psa v zemi nechat.

Filmaři použijí kombinaci fotek z archivů a filmových nahrávek, aby pomocí počítače vytvořili hercovu dokonalou kopii. Hlas mu propůjčí jiný herec.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!