Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Falešný účet řecké ministryně tvrdil, že zemřel Costa-Gavras. ‚Nemístný vtip‘, okomentoval režisér

Kultura

  16:31
Atény - Během několika minut obletěla ve čtvrtek odpoledne svět zpráva o smrti slavného francouzsko-řeckého režiséra Costy-Gavrase, která se ovšem nezakládala na pravdě. Opírala se oznámení na falešném twitterovém účtu nové řecké ministryně kultury Myrsini Zorbaové. Tweet převzala mezi prvními agentura AP, která informaci brzy stornovala.

Francouzsko-řecký režisér Costa-Gavras. foto: ČTK

Řecké ministerstvo kultury později popřelo, že by sama ministryně něco na Twitter během dneška psala. Na účtu se po vydání hoaxu objevil další tweet, ve kterém se uvádí, že jde o falešný účet a že jej založil italský novinář Tommasso Debenedetti.

Sám režisér už hovořil s řeckou státní televizí ERT. „Volala mi jedna novinářka a oznámila mi, že jsem umřel,“ řekl 85letý Costa-Gavras a dodal, že jde o nemístný vtip.

Naléhavou informaci agentury AP převzala řada médií, včetně deníku The Washington Post, a rychle se šířila mimo jiné na francouzských webech.

Costa-Gavras vešel v mezinárodní povědomí v roce 1968, kdy natočil politický thriller Z. Film byl oceněn dvěma Oscary za nejlepší cizojazyčný film a za nejlepší střih. K dalším jeho známým filmům patří Doznání, ve kterém se věnoval komplikovanému období československých dějin - snímek z roku 1970 s Yvesem Montandem a Simonou Signoretovou mapuje podle stejnojmenného románu Artura Londona vykonstruovaný politický proces Rudolfa Stránského v Československu 50. let. Costa-Gavras je i držitelem řady mezinárodních cen, které dostal hlavně za celoživotní dílo.

Autor: