Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Fanoušci už vědí, kdy výjde další Harry Potter

Kultura

  15:16
LONDÝN - Fanoušci Harryho Pottera už vědí, kdy výjde další kniha o jejich oblíbenci. Spisovatelka Joanne Rowlingová a vydavatelský dům Bloomsbury prozradily, že poslední díl ságy o čarodějnickém učni si zájemci budou moci koupit 21. července.

J. K. Rowlingová foto: ČTK

Vzhledem k tomu, že 13. července přijde do kin nový film (v České republice 19. července), bude potterovské fanoušky čekat na začátku prázdnin mimořádně intenzivní týden.

Nová kniha už je například v nabídce internetového obchodního domu Amazon. Má anglický titul Harry Potter and the Deathly Hallows, český název ještě vydavatelství Albatros neoznámilo. Je to poslední díl série, která začala vycházet v roce 1997.

Název, který autorka Joanne Rowlingová potvrdila krátce před Vánoci, je podle expertů na reklamu téměř dokonalý. Titul obsahující smrt (deathly je česky smrtící, smrtelný, mrtvolný, ale také osudný nebo hrobový) navozuje pocit zasmušilého tajemna, touhu odhalit tajemství názvu a vyvolává debatu, která nemůže skončit předtím, než si lidé knihu přečtou. Tomu, kdo ji nepřečetl, totiž název neprozradí naprosto nic o tom, co může čekat.

Všechny významy slova hallow či hallows nejsou ani rodilým mluvčím běžně známé a musejí si je vyhledat ve slovníku. Nejobvyklejší je ale význam svatý, svatí, světci, posvátný, posvětit, svatyně. Od All Hallows - všichni svatí - se odvozuje také název svátku halloween.

Sedmý díl dobrodružství Harryho Pottera má být podle Joanne Rowlingové poslední. Až dosud spisovatelka kategoricky trvá na tom, že osmé pokračování psát nebude. To vyvolává další spekulace, například, zda Harry sedmý díl přežije.
Autor: