Pátek 29. března 2024, svátek má Taťána
130 let

Lidovky.cz

Fantastická zvířata a kde je najít. Vychází scénář v českém znění

Kultura

  14:45
PRAHA - Po snímku Fantastická zvířata a kde je najít, který je v tuzemských kinech k vidění od loňského listopadu, přichází i stejnojmenný knižní titul. Původní scénář od J. K. Rowlingové vychází v českém znění.

Obálka scénáře ke stejnojmennému filmu Fantastická zvířata a kde je najít. foto: Albatros

‚Kay vyčaroval svět plný detailů‘. Harry Potter a Tajemná komnata vyšel s obrázky

Příběh zavádí čtenáře do roku 1926, kdy Mlok Scamander, jehož si zahrál Eddie Redmayne, připlouvá do New Yorku. Zde se potkává s Jacobem Kowalskim, který si omylem odnese domů jeho kouzelný kufřík. Díky záměně je Mlok navzdory původnímu plánu nucen setrvat v New Yorku a odchytit magická zvířata, která mezitím z kufříku utekla.

Fantastická zvířata ukazují, že svět Harryho Pottera má stále čím zaujmout. Krom nového příběhu a postav nabídnou čtenáři také náhled na americké kouzelnické zákony 30. let či jej naučí, že výraz mudlové se ve Spojených státech zrovna nenosí.

Překladu nejnovějšího titulu, který vyšel pod hlavičkou nakladatelství Albatros, se zhostila Helena Šváchová, obálky a grafické úpravy skupina MinaLima.

Učebnice Fantastická zvířata a kde je najít.

S Fantastickými zvířaty se ale mohli fanoušci Harryho Pottera setkat již dříve, a to prostřednictvím učebnice, jejímž fiktivním autorem je Mlok Scamander.

„Alespoň jeden výtisk knihy Fantastická zvířata a kde je najít vlastní téměř každá kouzelnická domácnost v celé zemi. Nyní, po omezenou dobu, mají i mudlové příležitost zjistit, kde žije pětinoh, čím se živí kluběnka a proč není dobrý nápad nechávat za dveřmi mléko pro bodloše,” láká k přečtení učebnice s podtitulem Majitel knihy: Harry Potter.

Famfrpál v průběhu věků od fiktivního autora K. Whispa.

Ačkoli tento titul nepatří mezi fanoušky k nejoblíbenějším, mnozí jej považují za zajímavý doplněk celé ságy. Zejména pak oceňují humorné vpisky světoznámého kouzelníka a jeho přátel.

V podobném formátu vyšla i tenká příručka Famfrpál v průběhu věků, jejímž smyšleným autorem je uznávaný odborník oblíbeného kouzelnického sportu Kennilworthy Whisp.

Fantastická zvířata a kde je najít jsou v pořadí již druhým scénářem, pod který se autorka Harryho Pottera podepsala. Drama Harry Potter a Prokleté dítě ale nenese jen rukopis J. K. Rowlingové, na jeho tvorbě se podíleli také Jack Thorne a John Tiffany.

Fantastická zvířata a kde je najít
Eddie Redmayne ve filmu Fantastická zvířata a kde je najít

Mezi nejnovější knižní počiny patří také druhý díl potterovské ságy, Harry Potter a Tajemná komnata, který na podzim vyšel s ilustracemi od Jima Kaye. „Jim Kay i v druhém díle legendární kouzelnické série vyčaroval svět plný detailů, který potěší dlouholeté fanoušky i nové čtenáře,” uvedlo nakladatelství Albatros.

Autor: