Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Fantastická zvířata od Rowlingové ožila v novém, plně ilustrovaném vydání

Kultura

  16:00
PRAHA - Kouzelnická klasika z pera Mloka Scamandera, Fantastická zvířata a kde je najít, získala novou podobu. Ilustrací se ujala Olivia Lomenech Gillová, která vdechla život kentaurům, drakům i vodním lidem.

Jednorožec foto: Bloomsbury Publishing/Olivia Lomenech Gillová

Sirius Black se vrátil. V novém ilustrovaném vydání Jima Kaye

„Byla jsem velmi nadšená, když jsem tuto práci dostala, okamžitě jsem nahlédla do všech starých přírodovědeckých encyklopedií jako je Historia Anomalium od Conrada Gessnera, který některá zvířata namaloval více či méně podle skutečnosti a jiná čistě podle své fantazie,” uvedla Olivia Gillová ve videu nakladatelství Bloomsbury Publishing, které příběhy o Harrym Potterovi a Mloku Scamanderovi vydává.

Sama Gillová využívá pro tvorbu svých ilustrací tři sta let starou techniku. Do měděných plátů vyrývá obrazy, které vytlačuje na papír a následně je dotváří prostřednictvím vodových barev. 

Bazilišek

„Vždycky mě zajímaly starožitné knihy a gravírování, které se často používalo v přírodovědeckých publikacích,” uvedla Gillová. 

Fénix

Jedná se již o několikáté vydání jedné z bradavických učebnic, tentokrát jde však o plně ilustrované vydání. Publikace obsahuje vyobrazení řady kouzelnických zvířat včetně yettiho, hipogryfa, fénixe, augurona (irského fénixe), akromantule, kentaura či jednorožce. „Fénix byl jedním ze zvířat, které jsem hledala skrz různé druhy ptáků. Tento konkrétní fénix je inspirovaný ptákem, který se jmenuje Hadilov písař. Použila jsem ho jako model pro fénixe, který znovu rodí z popela,” popsala Gillová ke kresbě zvířete známého především z dílu o Tajemné komnatě.

Auguron také známý jako irský fénix

„Jedna z nejzajímavějších věcí byla dát některým druhům jejich krajinu, prostředí, které by z velké části mohlo být součástí našeho světa, a tím přivést mnoho fantastických zvířat k životu,” doplnila Gillová.

Fantastická zvířata a kde je najít je jednou z doplňkových knih potterovské ságy. Stejně jako v případě knih Famfrpál v průběhu věků či Bajky barda Beedleho, které J. K. Rowlingová sepsala jako fiktivní postava, jde část z výtěžku z prodeje těchto knih na charitu.

Vodní lidé
Sfinga

„Léta dobrodružných putování slavného magizoologa vyústila v díle nezměrného významu. Odborníci jej obdivují, kouzelníci a čarodějky zhusta využívají a od počátku tohoto století do něj zvědavě nahlížejí i mudlové,” láká ke koupi nové publikace nakladatelství Albatros, které knihy v Česku vydává. Kniha obsahuje krom nové předmluvy také šest tvorů, kteří se vyskytují v Severní Americe.

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!