Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Favoritem na zisk Zlaté palmy v Cannes jsou Coenové

Kultura

  14:30
CANNES - Jako nejžhavější kandidát na cenu pro nejlepší film se na 66. ročníku mezinárodního filmového festivalu v Cannes jeví americká komedie Inside Llewyn Davis (V kůži Llewyna Davise), kterou natočili bratři Joel a Ethan Coenové.

Joel a Ethan Coenové foto: Reuters

Agentura AFP k tomuto závěru dospěla na základě názorů mezinárodní filmové kritiky. Nové držitele Zlatých palem v jednotlivých kategoriích porota oznámí v neděli večer.

Snímek bratrů Coenových pojednává o trampotách folkového zpěváka v newyorské bohémské čtvrti Greenwich Village z doby před Bobem Dylanem.

Zfilmu Inside Llewyn Davis

Deník The New York Times a bible filmového průmyslu Variety zdůraznily originalitu a emocionální náboj tohoto filmu.

Promítnuta je polovina filmů

Kritici ale dávají šanci na hlavní cenu také dalším filmům, především pak snímku Le passé (Minulost) od íránského režiséra Asghara Farhádího, a rovněž A Touch of Sin (Dotek hříchu), který natočil čínský režisér Ťia Čang-kche.

Z 20 soutěžních snímků jich však účastníci festivalu zhlédli zatím jen polovinu a preference kritiků se mohou ještě změnit. Rozhodující slovo bude mít mezinárodní porota, které letos předsedá americký režisér Steven Spielberg. V porotě zasedá mimo jiné americká herečka Nicole Kidmanová, rakouský herec Christoph Waltz, britská režisérka Lynne Ramsayová či její tchajwanský kolega Ang Lee.

Autoři: ,