Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Febiofest nabídne filmovou restauraci, uvítá Johna Maddena i Jeroena Krabbé

Kultura

  14:00
PRAHA - Pražský Febiofest, jehož 22. ročník se uskuteční od 19. do 27. března, uvede ve spolupráci s Berlinale projekce spojené s exkluzivními večeřemi nesoucími název berlínské sekce Culinary Cinema. Dříve ohlášená americká herečka Kim Novak vystaví své obrazy ve Strahovském klášteře. Dalšími hosty budou režisér oscarového snímku Zamilovaný Shakespeare John Madden, padouch z bondovky Dech života Jeroen Krabbé a italská herečka Alba Rohrwacherová, sestra známé režisérky.

Herec Jeroen Krabbe foto: Febiofest

„Novak, známá nejen ze slavného Hitchcockova thrilleru Vertigo, i Madden převezmou cenu Kristián za přínos světové kinematografii,“ řekl programový ředitel Štefan Uhrík. Předpremiéru budou mít snímky nominované na Oscara. Mezi nimi film Still Alice s Julianne Mooreovou, muzikál Čarovný les s Johnnym Deppem a Meryl Streepovou a snímky Hon na lišku, Mr. Turner a Píseň moře.

Česko bude reprezentovat komedie Schmitke

V soutěžní sekci Nová Evropa bude domácí kinematografii zastupovat česko-německý film Schmitke mladého režiséra žijícího v Berlíně Štěpána Altrichtera. Mysteriózní komedie o stárnoucím německém inženýrovi měla světovou premiéru na festivalu v Pusanu, v Chotěbuzi získala cenu za nejlepší debut.

Z česko-německého filmu Schmitke

Podle Uhríka mají dobré filmy s dobrým jídlem hodně společného. „Existují filmy o jídle, u kterých se vám sbíhají sliny, a také jídla, která vypadají jako umělecká díla. Kvalitní filmy a kvalitní jídlo člověka kultivují,“ řekl. Lístky zahrnující vstupné do restaurace vybudované v barrandovských ateliérech, projekci filmu a několikachodové menu budou po 1500 korunách dostupné měsíc před festivalem v síti Ticketportal.

V rámci Pocty Johnu Maddenovi bude uvedeno například historické drama Paní Brownová, komediální drama Báječný hotel Marigold a předpremiéra jeho pokračování. Kolekce v rámci návštěvy Jeroena Krabbého uvede kromě snímků, ve kterých hrál hlavní role, také ty, které režíroval. Snímek Kufry pana Silberschmidta o mladé Židovce ztvárněné Isabellou Rosselliniovou oceněný na Berlinale 1998 a alegorický příběh dvou andělů Objevení nebes.

Z filmu Still Alice s Julianne Moore (vpravo).

Podle ředitele přehlídky Kamila Spáčila se finance shánějí těžce. „Rozpočet je 40 milionů korun, ale to je ideální částka, které jsme nikdy nedosáhli. Smlouvy uzavíráme až na přelomu února a března,“ řekl ČTK.

Kim Novaková se malířské tvorbě věnuje intenzivně od 70. let, výtvarné vzdělání získala na Art Institute of Chicago. Její malířský styl je inspirován impresionismem a surrealismem. Výstava představí dvacet jejích obrazů, přístupná bude od 20. března do 19. dubna.

Program Febiofest Music Fest bude žánrově rozdělen do osmi večerů. Vystřídá se v nich pop, hip hop, jazz, taneční hudba, world music, rock’n’roll, punk a ska.

Vybrané filmy budou moci filmoví fanoušci zhlédnout v rámci regionálních ozvěn od 30. března do 17. dubna ve čtrnácti městech. Předprodej bude zahájen 11. března.

Autor: