Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Febiofest ocení Petera Fondu. Předsedou poroty bude fotograf Jan Saudek

Kultura

  6:00
PRAHA - Mezinárodní filmový festival Praha – Febiofest, který začne 21. března, včera odhalil svůj kompletní program a také oznámil jméno hlavního hosta. Bude jím herec Peter Fonda, který na začátku festivalu převezme cenu Kristián za celoživotní přínos světové kinematografii.

Bezstarostná jízda. Peter Fonda ve svém nejslavnějším filmu z roku 1969. foto: PROFIMEDIA

Devětasedmdesátiletý Peter Fonda na Febiofestu uvede svůj patrně nejslavnější film Bezstarostná jízda z roku 1969, na němž se podílel i jako scenárista. Návštěvníci festivalu si z jeho filmografie budou moci připomenout také snímky Vězeňské blues (1977) či Uleeovo zlato (1997). Veřejně přístupná masterclass s Peterem Fondou je na programu v pátek 22. března.

Vedle Fondy letos cenu Kristián převezme také dánský oscarový režisér Bille August a česká herečka Jiřina Bohdalová.

Přehlídku zahájí film s Redfordem

Zahajovacím snímkem šestadvacátého Febiofestu bude novinka americké herecké legendy Roberta Redforda s názvem Gentleman s pistolí. Drama režiséra Davida Loweryho na motivky skutečných událostí líčí příběh stárnoucího zloděje a specialisty na útěky z vězení.

Závěrečným filmem přehlídky bude životopisné drama Jona S. Bairda Stan a Ollie vycházející z osudů slavného komediálního dua Stan Laurel a Oliver Hardy.

Febiofest skončil, nejlepším snímkem je Střídavá péče

V sekci Masters festival představí deset nových filmů významných světových tvůrců. Nejpočetnější zastoupení má Francie – diváci zhlédnou například snímky Claire Denisové a Jacquesa Audiarda. Jejich filmy High Life a Sisters Brothers jsou nicméně natočeny v angličtině a s americkými herci. Ještě se tak posílí silné zastoupení americké kinematografie, kterou představí také sekce Made in USA a Central Park.

Programový tým Febiofestu letos testuje novou sekci, nazvanou Centropa, do níž soustředil snímky s českou koprodukční účastí. Představí v ní například film debutujícího slovenského režiséra Teodora Kuhna Ostrým nožem inspirovaný skutečným kriminálním případem z roku 2005, který soutěží i v sekci Nová Evropa.

Jan Saudek má jasno

Soutěž letos uvede deset snímků nastupujících evropských filmařů mimo jiné ze Srbska, Estonska, Lotyšska, Švédska či Rakouska. O vítězi této sekce rozhodne porota složená z třiatřiceti filmových fanoušků, které z přihlášených zájemců vybírá prezident festivalu Fero Fenič. Předsedou této poroty je pro letošní rok fotograf Jan Saudek. Ten se na včerejší tiskové konferenci vyznal z vřelého vztahu k filmu: „Hlavně k pornografii. Přijdete na jiné myšlenky,“ vysvětlil třiaosmdesátiletý umělec. Objasnil při té příležitosti také, že nemá rád Francouze, Rusy ani Američany. Posledně jmenovaní však podle něj dovedou točit filmy, a proto prý Jan Saudek jako vítěze letošního festivalu tipuje zahajovací film s Robertem Redfordem. Ten se ovšem soutěže neúčastní. Jan Saudek bude v případě rovnosti hlasů rozhodovat o vítězném filmu.

Další zahraniční hosté Febiofestu:

■ Louis Garrel (Francie). Pětatřicetiletý držitel ceny César za herecký výkon ve filmu Pravidelní milenci přiváží na festival svůj nejnovější režisérský počin s názvem Věrní nevěrní.

■ György Pálfi (Maďarsko). V roce 2002 získal za svůj režijní debut Škyt Evropskou filmovou cenu za objev roku. Je držitelem četných ocenění. V roce 2006 MFF Cannes v sekci Un certain regard uvedl jeho dosud nejúspěšnější snímek – Taxidermii. Na Febiofestu představí svůj poslední film nazvaný Pánův hlas.

■ Peter Strickland (Velká Británie). Uspěl mj. na Berlinale s filmem Bubblegum, v české distribuci byl jeho Pestrobarvec petrklíčový. Spolurežíroval též záznam koncertu islandské zpěvačky Björk: Biophilia Live. V Praze uvede povídkový horor Průvodce zlem.

■ Valeria Sarmientová (Chile). Od 70. let žije a pracuje ve Francii, kde se věnuje filmové režii. Za své snímky (Notre mariage, Elle, Amelia Lopez O’Neillová) získala ocenění na mezinárodních festivalech. Na Febiofestu uvede historický film Černý zápisník.

■ Tuva Novotná (Švédsko). Oceňovaná herečka s českými kořeny na Febiofestu uvede svůj autorský film Slepá skvrna.

Autor:

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...