Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Febiofest uvede 214 filmů z 58 zemí

Slovensko

  13:42
PRAHA - Mezinárodní festival Febiofest začne v Praze 26. března a potrvá devět dní; poté navštíví dalších osm měst. Odehraje se ve 24 kinosálech, z nich desítka bude v regionech. Od 30. března bude následovat slovenská část. Celkem bude uvedeno 214 filmů z 58 zemí.

Fero Fenič foto: ČTK

Uvedl to ředitel přehlídky Fero Fenič. Podotkl, že do nedělního večera bylo v předprodeji prodáno přes 19.000 vstupenek.

Mezi třicítkou hostů se objeví německý režisér Wim Wenders, dánský filmař Thomas Vinterberg, Mike Leigh z Velké Británie a slovenská herečka Božidara Turzonovová, jimž bude věnován program kina osobností. "Wenders převezme z rukou exprezidenta Václava Havla cenu Kristián. Stejné ocenění bude v závěru předáno režiséru Leighovi," uvedl Fenič.

Zahajovací večer v multikině Village Cinemas Anděl ozdobí podle něj trojice filmů - International Toma Tykwera, který se promítal při zahájení Berlinale, Předčítač Stephena Daldryho a dokument Jana Nováka Občan Havel přikuluje.Současně předá už počtvrté Asociace režisérů a scenáristů (ARAS) ceny Jaromila Jireše za podporu vzniku a šíření nekomerčních tvůrčích počinů.

Letos je získá Poštovní spořitelna za významnou finanční podporu filmu Václava Marhoula Tobruk a ve druhé kategorii Jan Maivald za víceletý projekt DVD kolekcí filmů Zlatého fondu světové kinematografie v rámci prodejen Levné knihy a Fero Fenič za myšlenku a realizaci projektu Febiofest.

Podle Feniče jsou dřívější problémy s financováním zažehnány díky generálnímu partnerovi ČSOB, příspěvkům fondu kinematografie a ministerstva kultury. "Stále ještě čekáme na rozhodnutí hlavního města Prahy," uvedl.Podle něj bude na Febiofestu, včetně Slovenska, uvedeno téměř 800 projekcí, přičemž slovenský program se připravuje samostatně a není s tím českým totožný.

V porotě zasedne i David "Entropa" Černý
"Řada projekcí v Praze bude zdvojena, ty nejatraktivnější snímky budou promítnuty třikrát," řekla programová ředitelka Hana Cielová. Poprvé budou všechny snímky doplněny titulky. "Vděčíme za to karlovarskému festivalu, který nám příslušná zařízení poskytl," vysvětlil Fenič.

Mezi doprovodnými akcemi budou výstava fotografií režiséra a kameramana Ivana Vojnára, výstava soch na prostranství před multikinem Village Cinemas Anděl a především Febiofest Music Festival, který zájemcům nabídne zdarma od 27. března do 4. dubna na čtyři desítky koncertů.

V čele třiatřicetičlenné občanské poroty posuzující soutěž 14 nových evropských filmů bude výtvarník David Černý. "Polovinu porotců tvoří lidé do 30 let. Jsou v ní zástupci ze všech koutů republiky ve věku od 18 do 64 let - od skladníka po vědeckého pracovníka a tradičně mezi nimi nechybí psychiatr," dodal Fenič.

Hvězda hollywoodských akčních filmů Jean-Claude van Damme, o jehož účasti v Praze se jednalo, nakonec na Febiofest nepřijede. "Ale jeho návštěva, stejně jako jedné atraktivní zahraniční herečky, byla na spadnutí," prozradil Fenič a dodal, že z finančních důvodů musel festival upustit od zvaní zaoceánských hvězd. O jedné takové návštěvě se prý jednalo; příjezd celé rodiny by však Febiofest přišel na tři čtvrtě milionu korun, což bylo neúnosné.

Autor: