Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Febiofest ve znamení Polska: ocenění pro Wajdu i pro Čechy

Kultura

  13:56
PRAHA - Už ve čtvrtek začíná filmová přehlídka Febiofest, která přiveze zajímavé filmy i hosty a rozdá několik cen. Držitelem ceny Kristián za přínos světové kinematografii se letos stane i legenda polského filmu Andrzej Wajda, jehož nový snímek Walesa: Člověk naděje je jedním ze zahajovacích filmů festivalu.

Polský režisér Andrzej Wajda foto: ČTK

Andrzej Wajda je autorem filmů jako Člověk z mramoru, Popel a démant, Krajina po bitvě, Březový háj, Katyň nebo Danton. Filmy natáčí od 50. let 20. století dodnes a pracuje také jako divadelní režisér. Byl oporou polského "kina morálního neklidu", v řadě svých děl se zaobírá kritickou reflexí moderních polských a evropských dějin, často válečnými tématy a také adaptováním stěžejních děl domácí literatury.  "V kinematografiích střední Evropy asi neexistuje větší osobnost, která svým dílem tak důsledně mapuje novodobé dějiny své země, a to s důrazem na touhu po svobodě a hájením základních morálních hodnot," shrnuje Wajdův význam Štefan Uhrík, programový ředitel Febiofestu.

Film Walesa: Člověk naděje vypráví o dramatických událostech kolem vzniku polské Solidarity, které následně přispěly k pádu komunistického bloku

Zatímco Wajda si pro cenu ze zdravotních důvodů pravděpodobně nebude moci přijet, osobně toto ocenění převezmou další dva laureáti: dlouholetý programový ředitel filmového festivalu v Berlíně Dieter Kosslick a herec Isaach de Bankolé, známý například z filmů Jima Jarmusche. "Je to velký vizionář, který dokáže svoje originální nápady i úspěšně realizovat," řekla o Dieteru Kosslickovi programová ředitelka Febiofestu Hana Cielová. "

Isaach De Bankolé ve filmu Claire Denis Čokoláda

Polský stát vyznamená dramaturgy

Febiofest ceny nejen rozdává, ale tentokrát i dostává. Na návrh ředitele Polského institutu v Praze Piotra Drobniaka udělí na zahájení festivalu ministr zahraničních věcí Polské republiky Radosław Sikorski programovému týmu Febiofestu čestný odznak Bene Merito. Cenu jmenovitě získají Mira Haviarová, Hana Cielová a Štefan Uhrík. "Je to velká čest a cenu beru tak, že je určená pro všechny spolupracovníky, kteří se se mnou na Febiofesti podíleli, řekla Mira Haviarová. 

O jaké filmy je největší zájem?

Za pět dnů od zahájení předprodeje už zmizelo z pokladen více než 20 000 lístků, k nejžádanějším filmům, jejich projekce jsou již téměř vyprodané, patří podle tiskového mluvčího Pavla Sladkého například švédský film Stoletý stařík, který vylezl z okna a zmizel, natočený podle stejnojmenného románu Jonase Jonassona, německý Volný pád ze sekce Jiný břeh, předpremiéry filmů Přežijí jen milenci (r. Jim Jarmusch) a Ona (r. Spike Jonze) nebo americký film On the Road ze sekce Proti proudu. 

Joaquin Phoenix ve filmu Ona

Podpora Ukrajiny - momentky z barikád

Febiofest rozšířil program svého slavnostního zahájení 20. března, aby podpořil ukrajinskou demokracii. Speciální promítání filmového bloku Hlas mladé Ukrajiny od 20.00 hodin proběhne v sálech 1, 2 a 7 a bude zdarma přístupné veřejnosti. Na programu budou jednak studentské filmy, tak aktuální "krátké momentky z barikád", jak prohlásil ředitel festivalu Fero Fenič.  Dva z tvůrců - režisér Oleksandr Ščerbak a kameraman Mykyta Panisov - byli za svou tvorbu i krátce ve vězení. Oba přijedou do Prahy a budou hosty projekce společně s dalším režisérem Michailem Gerasimovičem Iljenkem

Febiofest zároveň společně s dalšími středo- a východoevropskými festivaly iniciuje podporu pro ukrajinské kolegy, především z oděského a kyjevského festivalu. K výzvě se do uplynulého víkendu připojili i Thierry Fremaux z Cannes, Alberto Barbera z benátského festivalu, celkem 92 organizátorů z 60 festivalů ve 38 zemích.

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...