Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Festival 4+4 dny v pohybu nabízí přehlídku ve zpřístupněných karlínských kasárnách

Kultura

  15:00
PRAHA - Festival 4+4 dny v pohybu poprvé zpřístupní veřejnosti jedno patro Kasáren Karlín, oznámili jeho pořadatelé. Divadelní přehlídka s přesahem do dalších uměleckých oblastí se bude konat od 6. do 14. října na mnoha místech Prahy, například také v divadlech Ponec, Alfred ve dvoře a Archa.

Soubor Dakh Daughter Band. Festival 4+4 dny v pohybu 2017. foto: Tetiana Vasylenko

Karlínské kasárny budou letos festivalovým centrem a nabídnou rozsáhlou výstavu současného umění. Kurátoři Tomáš Svoboda a Ondřej Chrobák na ni vybrali velkoformátové objekty, malby a instalace celkem 30 autorů. „Návštěvníci si ji budou prohlížet ze stezky dlouhé 384 metrů vytvořené z kovové lešenářské konstrukce, která bude citlivě zasazena do neoklasicistních kasáren, a při maximálním stoupání 5–65% se příchozí dostanou až do osmimetrové výšky,“ slibují pořadatelé.

V Praze začal Fotograf Festival. Představuje to nejlepší ze současné fotografie

Na programu festivalu jsou premiéry site-specific divadelních představení předních českých souborů – divadla VOSTO5, Masopust, VerTeDance nebo Spitfire Company. Zahraniční divadelní a taneční program představí mj. spolupracovnici Andyho Warhola Penny Arcade, jež své představení Longing Lasts Longer pojala jako směs rock’n’rollu, parodie na stand-up comedy a osobních vzpomínek na 40 let prožitých ve světě pop-kultury. Dorazí též seskupení sedmi ukrajinských umělkyň Dakh Daughters Band, jež ve svých kabaretně pojatých performancích mísí prvky punku, rocku a rapu s ukrajinským folklorem. Výraznou účastnicí přehlídky bude i finská choreografka a hudebnice Elina Pirinenová, která se rozhodla ve své nejnovější choreografii Personal Symphonic Moment„rozpitvat“ Šostakovičovu symfonii č. 7.

Návštěvníkům se představí tvůrci nejen z Evropy, ale i z Angoly, Alžírska, Maroka, Ukrajiny, USA, Kanady či Pobřeží slonoviny.

Taoufiq Izeddiou. Festival 4+4 dny v pohybu 2017.
Penny Arcade, spolupracovnice Andyho Warhola. Festival 4+4 dny v pohybu 2017.
Autor: