Středa 24. dubna 2024, svátek má Jiří
130 let

Lidovky.cz

Festival Benátky uvidí brzy i české Lištičky

Kultura

  9:02
Dnes startuje mezinárodní filmový festival v Benátkách. O Zlatého lva bude soutěžit 23 titulů.

Ang Lee foto: LOIC VENANCEAFP

Benátky opět ožívají filmem: právě dnes v nich začíná 66. ročník nejstaršího filmového festivalu na světě. Přehlídku slavnostně zahájí projekce snímku Baaria režiséra Giuseppe Tornatoreho, který ve své autobiografické komedii opět využil hned dva italské vývozní artikly: půvab herečky Moniky Bellucciové a hudbu Ennia Morriconeho.

Předseda poroty hlavní soutěžní sekce Venezia 66 je Ang Lee, režisér filmů jako Tygr a drak, Zkrocená hora či aktuálně Zažít Woodstock. V porotě zasedne ruský filmař Sergej Bodrov či francouzská herečka Sandrine Bonnaireová.



Hlavní soutěž je nabitá lákavými tituly. Se svými novinkami do ní přispěli klasici jako Jacques Rivette či Werner Herzog. Účastní se jí zkušení festivaloví harcovníci typu Fatiha Akina, který mimo jiné před pěti lety zvítězil v Berlíně se snímkem Proti zdi. A nechybí ani debutanti, například Giuseppe Capotondi, jenž doposud natáčel reklamy a videoklipy. Snímkem Mr. Nobody (Pan Nikdo) se k režii po třinácti letech vrátil Jaco van Dormael, autor filmů Toto hrdina a Osmý den. Svůj nový dokument Capitalism: A Love Story přiveze i provokatér Michael Moore. Překvapením je účast George Romera, který už čtyřicet let využívá žánr zombie hororů k trefným společenským komentářům, což je případ i jeho novinky Survival of the Dead (Přežívání mrtvých).



V sekci Orizontti, jež mapuje nové trendy ve světové kinematografii, se objeví filmy experimentátorů, jako je Peter Greenaway či Alexandr Sokurov. Sekce Corto Cortissimo nabídne soutěž krátkých snímků, Controcampo Italiano představí nové trendy v italském filmu. Celovečerních titulů je ve čtyřech oficiálních sekcích festivalu letos 75.

V nezávislé sekci Týden mezinárodní kritiky, která obsahuje sedm debutů, bude letos soutěžit československo-irská koprodukce Lištičky absolventky FAMU Miry Fornayové. Drsný snímek s motivem úniku před nevypovězenou minulostí, sesterské lásky a odpuštění má českou premiéru 17. září.

Benátský festival potrvá do 12. září, kdy jej slavnostně zakončí projekce prvního čínského sci-fifilmu Chengdu, miluju tě.