Čtvrtek 28. března 2024, svátek má Soňa
130 let

Lidovky.cz

Festival České hrady předává tento víkend štafetu Bezdězu

Kultura

  10:36
BEZDĚZ - Hudební festival České hrady.CZ se po Točníku, Kunětické hoře, Švihově a Rožmberku nad Vltavou představí v pátek 6. a v sobotu 7. srpna v prostředí hradu Bezděz, pevnosti založené Přemyslem Otakarem II. Za šest lest let své existence se festival rozrostl z původních čtyř regionů do pěti českých regionů a letos poprvé expanduje na Moravu.

Festival Českéhrady.cz na Bezdězu

Po Točníku, Kunětické hoře, Švihově, Rožmberku nad Vltavou a Bezdězu organizátoři doputují v rámci navazujícího festivalu Moravské hrady.CZ na Bouzov, Veveří a Hradec nad Moravicí. Letos poprvé tak festival na hradech pokryje během osmi prázdninových víkendů kompletně celou Českou republiku.

Interpreti na hradě Bezděz:

Katarína Knechtová, Tomáš Klus, Dan Bárta & Illustratosphere, Kryštof, Toxique, Sto zvířat, Wohnout, Aneta Langerová, Support Lesbiens, Monkey Business, Dilated, Xindl X, Vypsaná Fixa, Horkýže Slíže, UDG, Sunshine, PSH

Kapela Kryštof si připravila pro letošní ročník festivalu exkluzivní akustické koncerty, publiku na Bezdězu se představí v sobotu 7. srpna ve 12 hodin. Vzhledem k tomu, že loni na festival na českých hradech přijelo 30 000 lidí a letos je festival rozšířen i Moravu, dá se předpokládat, že festivaly na hradech budou letos hostit celkem 50 000 návštěvníků.

Páteční karneval na Bezdězu
Bezděz jako pátá zastávka v rámci osmitýdenního hradního turné otevře svou pomyslnou bránu v pátek 6. srpna v 18 hodin. Program na Bezdězu zahájí koncert Kataríny Knechtové, která byla letos na festivaly na hradech pozvána vůbec poprvé, v průběhu večera vystoupí také další festivalový nováček Tomáš Klus a páteční večer vyvrcholí koncertem Dana Bárty & Illustratosphere.

Návštěvníci se mohou těšit na tradiční karneval v maskách, organizátoři ty nejlepší masky během večera odmění, tento páteční karnevalový rituál probíhá v rámci festivalu na všech hradech.

V sobotu 7. srpna vyrostou v areálu poblíž hradu dvě velká festivalová pódia, festival otevře své brány v 11 hodin. Na dvou stageích zahrají například Wohnout, Support Lesbiens, Aneta Langerová, Monkey Business, Sunshine, Vypsaná Fixa, PSH, Sto zvířat, Toxique, UDG a další.

Richard Krajčo ze skupiny Kryštof na festivalu České hrady na Bezdězu.

"Na festivalu České hrady.CZ hrajeme pět koncertů tak, že otevíráme v poledne druhý festivalový den. Vycházíme vstříc těm fanouškům, kteří stále více píší o akustické sety," říká frontman kapely Kryštof Richard Krajčo.


V místě konání festivalů je možné bezpečně stanovat ve stanovém městečku zdarma, festivalový areál se nachází cca 2 kilometry od železniční stanice Bezděz. Festival nabízí návštěvníkům také další služby, festivalová městečka budou například poskytovat úschovny zavazadel, kol pro cyklisty a související sportovní program vznikající ve spolupráci s projektem Kolo pro život.

 

Bezpečně na kole

Autor:

Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně
Šárka Hamrusová: Díky laktační poradkyni jsem si přestala myslet, že je chyba ve mně

Šárka chtěla kojit. Chvíli to ale vypadalo, že se jí to nepodaří. Díky správně zvolené laktační poradkyni nakonec dosáhla úspěchu. Poslechněte si...