Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Festival českých filmů v USA z nebe pozdravil i slavný basketbalista

Kultura

  14:43
Los Angeles / Praha - Na 200 diváků přišlo v americkém Los Angeles do kina na zahájení přehlídky českých filmů Czech That Film. Festival v prestižním centru moderního umění Hammer Muzeum odstartoval americkou premiérou filmu Radima Špačka Zlatý podraz. Po promítnutí historického dramatu o československých basketbalových šampionech v letech nacistické i komunistické totality Američané diskutovali s režisérem. Besedu moderoval F. X. Feeney, filmový esejista.

Senzační vítězové evropského šampionátu v roce 1946 v Ženevě. Snímek Zlatý podraz (2018). Režie: Radim Špaček. foto: FALCON/BUC-FILM - Patrik Nguyen

Pozdrav z nebeské síně slávy

„Ohlas byl příznivý a diváky hlavně zajímalo, jestli jsme natáčeli podle skutečných událostí,“ popsal Radim Špaček. Film se opírá o pravdivý příběh československých basketbalových šampionů, kteří získali zlato na mistrovství Evropy v roce 1946. Špaček vzdal při besedě hold jednomu z nich - Ivanu Mrázkovi. Právě v pátek, kdy se film v Los Angeles promítal, slavný basketbalista zemřel.

Diváky také zaujala hudba od Jakuba Kudláče. Ve Zlatém podrazu originálně pracoval i s motivem hymny, zneklidňujícími elektronickými plochami a beaty.

Osmý ročník přehlídky Czech That Film v třiadvaceti městech USA a Kanady, potrvá až do srpna a nabídne devět tuzemských snímků včetně Všechno bude režiséra Olma Omerzua, který získal šest Českých lvů. Oficiálními hosty festivalu budou kromě Radima Špačka i režiséři Jan Hřebejk (snímky Nápadník, Dezertér) a David Ondříček (Dukla 61).

Patnáct tisíc diváků

V minulých letech přehlídku pravidelně navštěvovalo v průměru patnáct tisíc diváků. Festival organizují Česká centra a ministerstvo zahraničních věcí se zapojením zastupitelských úřadů ČR v USA a v Kanadě. Mezi města festivalu patří Austin, Atlanta, Boston, Cedar Rapids, Dallas, Denver, Edmonton, Hartford, Chicago, Little Rock, Los Angeles, Minneapolis, New York City, Philadelfia, Phoenix, Pittsburgh, Salt Lake City, San Diego, Seattle, San Francisco, Ottawa, Toronto, Washington D.C..

Zahájení festivalu v Los Angeles předcházela recepce, kterou zorganizoval český generální konzul Pavol Šepeľák a účast byla hojná stejně jako v kinosále, jakkoli panovaly obavy, jestli to všichni pozvaní stihnou, neboť odpoledne do města zavítal prezident Donald Trump a obvykle několikahodinové dopravní zácpy ještě výrazně narostly.

Autor: