Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Festival Dream Factory Ostrava je letos ve znamení Václava Havla

Kultura

  17:30
OSTRAVA - Až do neděle potrvá divadelní festival Dream Factory Ostrava, který chystá více než 30 divadelních a filmových představení. Většina z nich je už podle ředitele festivalu Tomáše Suchánka vyprodaná. Letošní ročník festivalu se nese v duchu Václava Havla a nabídne nejnovější adaptace jeho her.

Marie Spurná jako Olga havlová v inscenaci Velvet Havel v Divadle Na zábradlí foto: KIVA

Festival zahájila v úterý na scéně Divadla Petra Bezruče inscenace Poslední trik George Méliése Divadla Drak z Hradce Králové.

Festival potrvá do 8. června a nabídne více než dvě desítky divadelních představení, filmy, besedy a koncerty. Představení budou ve všech ostravských divadlech, Domě kultury města Ostravy, Cooltouru, Staré Aréně a v industriálním prostředí Dolu Hlubina.

Spitfire Company & Sivan Eldar: Antiwords

Kromě divadla budou i přednášky a filmy

Už dříve pořadatelé uvedli, že letošní ročník festivalu se ponese v duchu Václava Havla a návštěvníkům nabídne nejnovější adaptace jeho her. Nekonvenční zpracování Audience, hru Antiwords, představí soubor Spitfire Company, který patří k nejoriginálnějším tvůrcům fyzického divadla v České republice. Na havlovské téma bude i jedna z doprovodných akcí - přednáška Daniela Kroupy nazvaná Havlova esej Moc nezmocných a doba jejího vzniku, která se uskuteční v pátek 6. června v 10.00 ve Staré Aréně. 

Zájem diváků ředitele těší. Podle něj se daří vyprodávat i méně známá představení. "Lidé už berou Dream Factory jako značku kvality. Věří nám a zajdou i na představení, která nejsou tak známá. O to více jsou pak nadšení," řekl Suchánek.

Divadelní představení doplní filmová sekce, která nabídne bezprostřední dokument Pozdní sběr: Ivan Havel nebo dokument Olga. Na festivalu se bude promítat také záznam legendárního představení Audience pražského Činoherního klubu v hlavních rolích s Pavlem Landovským a Josefem Abrhámem. Kompletní program festivalu je zveřejněn na stránkách www.dfov.cz.

Autoři: ,