Úterý 23. dubna 2024, svátek má Vojtěch
130 let

Lidovky.cz

Festival Finále připomene válku projekcemi v interiérech Adolfa Loose

Kultura

  14:00
PLZEŇ - Konec druhé světové války a problematiku holokaustu a antisemitismu připomene speciálními projekcemi plzeňský filmový festival Finále. Osmadvacátý ročník přehlídky bude od 26. dubna do 2. května v Měšťanské besedě, jako součást doprovodného programu nabídne festival projekce ve zrekonstruovaných předválečných interiérech architekta Adolfa Loose v Bendově ulici. Součástí sekce Stigmata holokaustu budou kromě promítání filmů besedy s osobnostmi.

Lenka Fišerová a Jiří Adamíra ve filmu Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou. foto: Česká televize

„Jde o osobnosti, kterým je téma holokaustu a antisemitismu z nějakého důvodu blízké,“ Čtěte také: uvedla výkonná ředitelka Finále Eva Veruňková Košařová. Mezi hosty tak bude například publicista Jefim Fištejn, publicistka a judaistka Věra Tydlitátová, plzeňský fotograf Radovan Kodera, který se problematice židů a holokaustu věnuje, či rabín Karol Sidon. Každou besedu doplní promítání tematicky zaměřeného filmu. Připravena je projekce filmu Alfréda Radoka z roku 1948 Daleká cesta, milostné válečné drama Jiřího Weisse Romeo, Julie a tma, oscarový snímek Jána Kadára a Elmara Klose Obchod na korze, film Antonína Moskalyka Modlitba pro Kateřinu Horovitzovou a další.

Na oživení zrekonstruovaných Loosových interiérů kulturním programem má zájem společnost Plzeň 2015, která pro město naplňuje projekt Evropského hlavního města kultury Plzeň 2015. „Považuji za skvělý nápad, že se diváci budou moci setkat takto intenzivně s příběhy, které jsou v mnohém podobné příběhům původních obyvatel Loosových interiérů,“ řekl programový ředitel Plzeň 2015 Jiří Sulženko.

Sekce festivalu Stigmata holokaustu je připravena ve dvou etapách v Loosových interiérech v Bendově ulici 10. První část je plánována od 7. do 10. dubna a druhá od 27. do 30. dubna, vždy od 18:30. Předprodej vstupenek na promítání v Loosových interiérech už začal v plzeňském infocentru na náměstí Republiky a v pokladně Měšťanské besedy.

 

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!