Sobota 20. dubna 2024, svátek má Marcela
130 let

Lidovky.cz

Festival francouzského filmu nabídne ženské příběhy. Chcete vstupenky?

Tour de France

  7:00
Romance dvou dospívajících dívek, která získala hlavní cenu na festivalu v Cannes, noirové drama nebo příběh jeptišky. To mimo jiné nabízí v předpremiéře přehlídka francouzských filmů, která startuje příští čtvrtek v Praze. Festival zahájí projekce filmu Jen 17 a Buňuelova klasika Kráska dne.

Život Adele: vášnivý příběh mladé lásky, vítěz festivalu v Cannes. foto: Festival francouzského filmu

16. ročník Festivalu francouzského filmu od čtvrtka 21. do středy 27. listopadu uvede mimo jiné deset předpremiérových titulů. Pražská část festivalu nabídne také soutěžní sekci Výběr české kritiky s devíti snímky, které se utkají o cenu diváků.

Jeden z nejočekávanějších filmů festivalu je bezpochyby Život Adele (La vie d’Adele), který letos šokoval a zároveň nadchnul kritiky a publikum na festivalu v Cannes, odkud si odnesl nejvyšší ocenění - Zlatou palmu. Film, který do širší české distribuce vstoupí den po festivalu, vypraví o strhující lásce dvou hledajících se dospívajících dívek.

Sexuální dospívání, kolektivní těhotenství i příběh jeptišky

Festival uvede celkem deset předpremiérových titulů, z nichž řada přináší příběhy, jimž dominují zajímavé ženské postavy. Snímek 17 dívek (17 filles) je natočený podle skutečné události, kdy se 17 gymnazistek na malém městě rozhodlo společně ve stejnou dobu otěhotnět a svůj plán dotáhnout do konce. 

Z filmu 17 dívek.

Camille Claudel 1915 (Camille Claudel 1915) přináší příběh sochařky, někdejší milenky Augusta Rodina a sestry básníka Paula Claudela, internované vlastní rodinou do ústavu pro choromyslné, s Juliette Binoche v hlavní roli. Jeptiška (La Religieuse) je nové filmové zpracovaní světoznámé literární předlohy v režii Guillauma Niclouxe. Drama o boji za svobodu představí stoupající nadějnou mladou herečku Pauline Etienne v roli šestnáctileté dívky poslané v 18. století proti své vůli do kláštera. Zahajovací snímek festivalu Jen 17 (Jeune & jolie) je nejnovějším počinem ceněného režiséra Francoise Ozona, který film letos představil v hlavní soutěži v Cannes. Portrét sedmnáctileté dívky ve čtyřech ročních obdobích přináší pohled na sexuální dospívání a na téma prostituce. 

Film noir s Chiarou Mastroianni

Na své si přijdou i příznivci žánru psychologického thrilleru. Ten přináší film Parchanti spí dobře (Les Salauds) režisérky Claire Denis s charismatickým Vincentem Lindonem a tajemnou a krásnou Chiarou Mastroianniovou v hlavních rolích. Napínavý příběh pomsty a odkrývaných rodinných tajemství se odehrává v současné Paříži a do českých kin vstoupí 28. listopadu.

Chiara Mastroianni v thrilleru Parchanti spí dobře.

K dalším novinkám, které se chystají do českých kin, patří  adaptace Molierova Misantropa S Molierem na kole (Alceste a bicyclette)  s Lambertem Wilsonem a Fabricem Luchinim v hlavních rolích,  komedie z prostředí známé cyklistické soutěže Tour de France Velký závod, nebo drama Operation libertad (Operation Libertad), odehrávající se v roce 1978, kdy ilegální levicová skupina obsadí curyšskou banku podporující jihoamerické diktátory. Téma africké imigrace do Evropy zpracovává s humorem film Má vlast (Ne quelque part).

Pražská část festivalu dále nabídne také soutěžní sekci Výběr české kritiky a ve zvláštním uvedení připomene životní jubileum Jeana-Paula Belmonda filmem Muž z Ria (L’Homme de Rio) režiséra Philippa de Broky. Na programu nebude chybět ani divácky oblíbený Večer krátkých filmů.

Marine Vacth ve filmu Jen 17.

Vyhrajte vstupenky na slavnostní zahájení a dvě filmové projekce!

Pražské zahájení festivalu proběhne ve čtvrtek 21. 11. v Kině 35 (Francouzský institut), kde se diváci mohou těšit na dva filmy - od 19.30 bude promítnut snímek Jen 17 (Jeune & jolie) režiséra Françoise Ozona a od 21.00 film klasický film režiséra Luise Buñuela Kráska dne (Belle de jour). Na tento večer můžete vyhrát i vstupenky. Stačí poslat správnou odpověď na následující otázku:

Snímek Jen 17 francouzského režiséra Françoise Ozona uvedený v předpremiéře v rámci 16. ročníku Festivalu francouzského filmu zaujal české publikum letos už jednou – v sekci Horizonty na MFF v Karlových Varech. Na jakém mezinárodním filmovém festivalu měl snímek JEN 17 světovou premiéru?

a) MFF v Benátkách

b) MFF v Locarnu

c) MFF v Cannes

Své odpovědi posílejte do neděle 17. listopadu 2013 na adresu soutez@lidovky.cz. Pět výherců obdrží dvě vstupenky na zahajovací večer ve Francouzském institutu. Výsledky najdete na www.soutez.lidovky.cz

Autor:

Kdy dát dětem první kapesné a kolik?
Kdy dát dětem první kapesné a kolik?

Kdy je vhodný čas dávat dětem kapesné a v jaké výši? To jsou otázky, které řeší snad každý rodič. Univerzální odpověď však neexistuje. Je ale...