Úterý 16. dubna 2024, svátek má Irena
130 let

Lidovky.cz

Festival Jeden svět vyhrál film Kolektiv o korupci v Rumunsku

Kultura

  12:00
Nejlepším filmem festivalu o lidských právech Jeden svět 2020 je rumunský dokument Kolektiv. Festival byl v březnu přerušen kvůli vládním opatřením proti koronaviru, porotci ale ještě předtím stihli o vítězích rozhodnout.

V Praze se opět koná festival Jeden svět věnovaný především lidským právům a zabývající se nejen sociálními problémy. foto: Reprofoto

Ceny festivaloví organizátoři předali ve čtvrtek v živém vysílání na internetu, záznam si mohou zájemci přehrát. Organizátoři nemohou uspořádat regionální část festivalu, která vždy navazuje na pražskou. Věří, že se bude moci uskutečnit na podzim, sdělila mluvčí festivalu Gabriela Gálová.

Pro Samu. Dokument, který natočila syrská filmařka pro svou dceru.
Hatidze to se včelami umí. Hrdinka makedonského dokumentu Země medu v akci.

Ačkoliv se pražská část nemohla uskutečnit s úplným programem, během prvních pěti dnů navštívilo projekce 14 199 diváků. Školní projekce zhlédlo 7119 žáků a učitelů. Festival promítl 104 filmy a uvedl 14 projektů virtuální reality. Projekce doprovodila stovka debat. Po přerušení festivalu se část dokumentů přesunula do on-line prostředí. Ve spolupráci s platformou DAFilms.cz festival uvedl 15 snímků, které vidělo přes 4000 lidí.

Cenu za nejlepší film získal rumunský snímek Kolektiv režiséra Alexendra Nanaua. Ten poukazuje na rozsáhlou korupci v rumunském zdravotnictví, kvůli které po požáru v klubu Kolektiv zemřou desítky mladých lidí. „Jedná se o unikátní pohled na vytrvalou a odvážnou práci investigativních novinářů z malého vydavatelství a její reálné dopady. Příběh nového ministra, který se pokouší napravit narušený systém zevnitř, upozorňuje na důležitost boje proti zkorumpovaným vládám a strukturální nespravedlnosti,“ vysvětlila své rozhodnutí porota. Snímek je po přerušení festivalu dostupný na platformě HBO GO.

Cenu za nejlepší režii porota dala Thomasi Balmesovi, režisérovi snímku Zazpívej mi, který vznikl v koprodukci Francie, Německa a Švýcarska. Příběh ukazuje snahu mladého mnicha z Bhútánu udržovat blízké osobní vztahy ve věku, kdy moderní technologie zasahují do všech koutů světa.

Porota Václava Havla ocenila film, který výjimečným způsobem přispívá k ochraně lidských práv. Vítězem této kategorie se stal dokument Vítejte v Čečensku amerického reportéra a režiséra Davida Franceho. Zachycuje příběhy homosexuálů, kteří ze země museli uprchnout, protože čečenské bezpečností složky je nekompromisně zatýkají a fyzicky trestají.

Zvláštní cenu poroty Václava Havla mají režiséři Jonas Schreijäg a Nadia Kailouli a dokument Loď Sea-Watch 3. Hlavní hrdinka a kapitánka lodi Carola zachránila před utonutím více než 40 uprchlíků. Na lodi ale museli strávit několik týdnů, protože žádná evropská země jim nedovolila zakotvit. Mezi českými filmy zvítězil film V síti režisérů Barbory Chalupové a Víta Klusáka, který se věnuje sexuálnímu zneužívání dětí na internetu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!