Pátek 19. dubna 2024, svátek má Rostislav
130 let

Lidovky.cz

Festival krátkých filmů uvede klipy Beastie Boys i Petera Sellerse

Kultura

  12:00
PRAHA - Ztracené komediální filmy s Peterem Sellersem, hudební filmy zakládajícího člena kapely Beastie Boys, surrealistický horor čtrnáctiletého českého režiséra či drama sestříhané Xavierem Dolanem se objeví v programu 10. ročníku Festivalu krátkých filmů Praha. Přehlídka, zahrnující i soutěžní sekci, proběhne 15. do 18. ledna v kině Světozor.

Don’t Play No Game That I Can’t Win. Krátký film s hudbou kapely Beastie Boys režíroval Spike Jones podle scénáře Adama Yauche. foto: Festival krátkých filmů

Devět sekcí zahrne i výběr 14 filmů Prague Short Revisited, které patří k tomu nejoblíbenějšímu, co kdy tato přehlídka pořádaná organizátory karlovarského festivalu uvedla. Uveden bude napříkla fiktivní dokument o účinku kolotočů na lidský mozek Projekt centrifugace mozku, ‚dvojnická‘ komedie s Bobem Geldofem Já jsem Bob nebo oscarový rozverný muzikál o lásce mezi Izraelcem a Palestinkou West Bank Story. Mezinárodní soutěž představí 16 filmů ze 14 zemí.

Když se Beasties vydají do ulic, není to obyčejná procházka.... Fight For Your...

Zajímavostí bude sekce Homage to Homeboy, která nabídne setkání s kapelou Beastie Boys, respektive jejím zakládajícím členem Adamem Yauchem. Skrytý za vymyšlenou identitou podivínského švýcarského filmaře Nathaniela Hörnblowéra, režíroval Yauch  mnoho videoklipů této kapely. Sekce Homage to Homeboy uvede program jeho ambiciózních komických videí a krátkých filmů, který sestavila po Yauchově smrti v roce 2012 kurátorka jednoho z největších festivalů krátkých filmů na světě, Kurzfilmtage Wintherthur, Laura Walde. „My máme ohromnou radost, že tento program můžeme letos promítat i my,“ řekl programový ředitel festivalu Karel Spěšný.

Ze snímku Portrét, uváděný v sekci LABO.
Když se Beasties vydají do ulic, není to obyčejná procházka.... Fight For Your...
Don’t Play No Game That I Can’t Win. Krátký film s hudbou kapely Beastie Boys...
Festival uvede i kolekci krátkých filmů s komikem Peterem Sellersem.

České nebe: Sousto i Možnosti dialogu

Nejlepší krátké české filmy za uplynulé půlstoletí připomene sekce České nebe, v níž se představí Jan Němec, Jan Švankmajer, Jan Svěrák, Michaela Pavlátová, Tomáš Vorel, Ivan Zachariáš, Martin Krejčí a Jakub Kouřil. Diváci si v ní připomenou Němcovo mrazivé Sousto, „bollywoodský“ zábavný muzikál Ivana Zachariáše s názvem Mulit či metaforu mezilidské komunikace Možnosti dialogu ve Švankmajerově režii.

V sekci České filmy se objeví i nejmladší tvůrce historie festivalu - čtrnáctiletý školák Jan Karel Pavlík, jehož surrealistický krátký film Vycpaná duše získal cenu za Nejlepší cizojazyčný horor z mezinárodního studentského festivalu v Hollywoodu. Noční uvedení hororových filmů Brutal Relax Show bude moderovat Simona Babčáková.

Peter Sellers znovuobjevený

Festival uvede i kolekci krátkých filmů s komikem Peterem Sellersem.

Peter Sellers hrál v roce 1957 postavu Hectora Dimwittieho hned ve třech krátkých komediích produkce Park Lane Films - Obchodníkova nouze, Klady nespavosti a Nachlazení. Právě tyto snímky mu otevřely cestu k rolím ve filmech Růžový panter nebo Dr. Divnoláska. Skoro 50 let však dva z nich nikdo neviděl, až v roce 1997 je při vyklízení studia náhodou objevil Robert Farrow. Po digitálním zrestaurování budou uvedeny i v Praze.

Autoři: ,

eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie
eMimino soutěží: Vyhrajte balíček v hodnotě 1 000 Kč z dm drogerie

Milovníci kosmetiky pozor! Tento týden soutěžíme o pět velkých balíčků v celkové hodnotě 5000 Kč. Zapojte se do soutěže a vyhrajte lákavý balíček...