Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Festival Kytara napříč žánry uzavře ‚trsátkový král‘ Gambetta a mandolinista Zenkl

Kultura

  8:00
PRAHA - Hudební setkání italského kytaristy Beppe Gambetty a českého mandolinisty Radima Zenkla uzavře letošní festival Kytara napříč žánry. Jejich společné vystoupení přesvědčí diváky, že jejich společná láska k bluegrassu je dokázala dovést až ke světové špičce v oboru.

Kytarista Beppe Gambetta. foto: wikimedia commons

Vystoupení 14. listopadu v Paláci Akropolis zpestří mladý talentovaný Australan Joe Robinson, který s bravurou ovládá náročnou kytarovou techniku „fingerpicking“, jazzové standardy, rockovou hudbu i další žánry. Střídá akustickou a elektrickou kytaru i hru na dvě kytary najednou.

Nejlepší školou mi byla kapela, říká kytarová hvězda Jonny Lang

Brilantní kytarová technika Beppe Gambetty, který je výstižně nazýván „král trsátkové hry“, ovlivnila a inspirovala hned několik generací kytaristů po celém světě. Na svém kontě má 14 úspěšných alb. Mandolínu rozezní Radim Zenkl, který vnesl do světa techniku, jejíž název ,,ZENKL-STYLE“ zdomácněl v mnoha zemích a je velkou motivací amatérských i profesionálních hráčů. Mandolína při této krásné a náročné technice zní jako 2 nástroje současně.

V rámci festivalu Kytara napříč žánry proběhne poslední koncert MEXICO MÁGICO s delší odmlkou 24. ledna 2018 v Divadle Hybernia. 

Kytara napříč žánry svojí dvacetiletou usilovnou a tvořivou prací spojuje nejen interprety, hudební styly a žánry, ale také posluchače z metropole, okresních měst i menších sídel, jejichž malé koncertní sálky oplývají stejně vřelou atmosférou, jako zavedené koncertní síně.

Autor: