Čtvrtek 25. dubna 2024, svátek má Marek
130 let

Lidovky.cz

Festival v Rotterdamu uvede i české snímky: Němcovu Toyen a Mnicha

Kultura

  6:00
ROTTERDAM - Na mezinárodním filmovém festivalu v Rotterdamu, který potrvá ode dneška do 1. února, se představí i dva snímky české výroby: film Toyen režiséra Jana Němce a Mnich, který vznikl v česko-barmské koprodukci.

Toyen. foto: Jan Němec-Film.Reprofoto

Snímek Toyen režiséra Jana Němce natočený v roce 2005 podle námětu Terezy Brdečkové je uváděn v sekci nazvané Signals, která je věnována filmovým programům a retrospektivám výjimečných tvůrců filmového světa. Ústředním motivem filmu je vztah surrealistické malířky a grafičky Marie Čermínové, známé jako Toyen, se surrealistou židovského původu Jindřichem Heislerem.

Toyen ztvárnila ve filmu Jana Němce herečka Zuzana Stivínová.

Toyen není klasický hraný film, založený na historických faktech a konkrétních uměleckých dílech, nepředstavuje životopisný příběh, ani dokument o tomto období a jeho umění. Jan Němec nevypráví příběh, ale na plátně do koláží schovává myšlenky prolínající se s obrazy české avantgardní umělkyně, kterou na plátně ztvárnila Zuzana Stivínová (Jindřicha Heislera hraje Jan Budař).

Mnich ukazuje osobní drama i obraz barmské společnosti

V sekci Bright Future určené pro mladé nadějné autory se představuje film barmského režiséra, malíře a básníka The Maw Naing (absolventa ročního kurzu APP na pražské FAMU) a producenta Víta Janečka (FAMU) s názvem Mnich. Je to příběh o mladém mnichu Zawanovi z malé barmské vesnice, který pomáhá svému umírajícímu mentorovi. Zawan stojí před zásadním rozhodnutím: zůstat v klášteře a obětovat svůj život tradicím nebo odjet do města a splnit si zde své osobní sny.

Z filmu Mnich

Mnich je dojemný a poetický film, který je zároveň mikrokosmem velkých společenských změn, kterými teď Barma prochází. Citlivý a v jedinečném prostředí se odehrávající film vznikl v barmsko-české koprodukci a českým divákům byl již představen na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech, kde byl promítán v sekci Fórum nezávislých. Vznikl ve spolupráci FAMU, společnosti One Point Zero Film v Rangúnu a České televize, za podpory programu Transition MZV ČR. Scénář filmu byl vyvíjen v rámci scenáristického workshopu mezinárodního vzdělávacího programu MIDPOINT, fungujícího pod záštitou FAMU. Na pražské FAMU natočil The Maw Naing několik krátkých filmů, jeho první celovečerní dokument Nargis: When Time Stopped Breathing (2012) získal několik cen na mezinárodních festivalech. Mnich je jeho celovečerní hraný debut.

O hlavní cenu v kategorii celovečerních filmů Hivos Tiger Awards Competition 2015 bude letos soutěžit 13 snímků autorů z celého světa. V této soutěži již v předchozích letech bodovalo několik českých a slovenských filmů. V roce 2012 získal jednu z cen Tiger Awards česko-slovenský koprodukční film slovenské režisérky Miry Fornay Můj pes Killer, v roce 2002 zvítězil film Divoké včely Bohdana Slámy a roce 1998 dostal hlavní cenu film Knoflíkáři režiséra Petra Zelenky.

IFFR je jeden z největších filmových festivalů a současně trhů s filmem na světě. Je známý především svým zaměřením na nezávislou produkci a prezentací autorských debutů či druhých filmů mladých tvůrců a na filmy, které jsou nějakým způsobem výjimečné formou či tématem a které používají inovativní výrazové prostředky. Během dvanácti festivalových dnů představí stovky umělců svá díla široké i odborné veřejnosti. V loňském roce zhlédlo filmy na festivalu téměř tři sta tisíc diváků a festival navštívilo na 2400 profesionálů ve filmovém sektoru.

Festivalová nabídka zahrnuje 220 hraných filmů a 320 krátkých snímků ze 60 zemí světa. Současně s promítáním filmů se koná množství akcí souvisejících s filmem. IFFR aktivně podporuje nové filmové talenty na základě četných iniciativ, včetně koprodukčního trhu Cinemart, fondu Hubert Bals Fund nebo Rotterdam Lab, který zahrnuje 5 dnů seminářů a workshopů pro vybrané mladé autory z celého světa, kteří tak získávají zkušenosti a cenné kontakty ve filmovém průmyslu.

Autor:

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!